Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.05.2019, 06:02

Рада суддів України відвідала Первомайський міськрайонний суд Харківської області Рада суддів України відвідала Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Одним із дієвих засобів реалізації покладених на вищий орган суддівського самоврядування функцій, є робочі візити представників Ради до судів у різних областях країни.

Переваги вказаного виду діяльності очевидні: замість статичного заслуховування звітів, які у своїй більшості є узагальнюючим, формальним та, певним чином, оціночним продуктом, члени Ради мають змогу безпосередньо ознайомитись з організацією роботи судів, умовами роботи суддів, працівників апарату, станом матеріально-технічного забезпечення суду, рівнем функціонування самоврядування закладу, що у підсумку дає можливість як найглибшого опрацювання усіх болючих точок у роботі установи та вжити тих заходів, які необхідні для вирішення конкретних питань. При цьому, ознайомлення з організацією роботи судів дозволяє виявити приклади позитивного досвіду, які варті наслідування та поширення.

На жаль, те що побачив Голова Ради суддів України та представники постійнодіючої робочої групи, відвідавши з моніторинговим візитом, на початку травня, Первомайський міськрайонний суд Харківської області викликає тільки одну емоцію. Це – шок!

Приміщення, яке в ще 2014 році передано в оперативне управління територіального управління Державної судової адміністрації України для розміщення Первомайського суду, вже в 2019 році, здавалось би має бути готовим для здійснення правосуддя. Але реальність виявилась іншою.
Про сумну "історію" переселення суду розповіли Голова суду та судді.

Виявилось, що Первомайський районний суд Харківської області розташовано в двох приміщеннях. Одне з яких взагалі перебуває в аварійному стані і абсолютно не придатне для здійснення правосуддя. Ремонтні роботи не ведуться в жодному, оскільки суду виділено нову будівлю в якій "начеб-то" відбувається капітальний ремонт.

"Зараз в нас така ситуація, що на папері в нас аж чотири приміщення, а насправді працюємо тільки в одному, яке дуже маленьке", - ділиться наболілим Голова Первомайського районного суду Харківської області Михайло Босняк. Він розповів, що "основне" приміщення розташовано за адресою вулиця Соборна, 18,

а друге "додаткове", по вулиці Бугайченко, 34, - знаходиться в аварійному стані. Навіть попри це судді, до кінця березня, там, розглядали справи. 

Умови в яких ми працювали: - додає Михайло Босняк, - були жахливими. На початку року, коли ми працювали в цій будівлі, талою водою залило електророзподільний щит, кабінети суддів, коридори, зали судових засідань. 

При вмиканні світла вологі стіни "били" струмом зіпсована покрівля призводила до затоплення приміщення. Тоді територіальне управління ДСА України знайшло нам тимчасове приміщення в оренду, куди і переїхала частина суддів. Чудові переобладнані зали судових засідань, кабінети, але немає жодного підключення до мережі інтернет. Як працювати з Д-3? Як здійснювати відеофіксацію? Як відправляти рішення в реєстр? Я вже не кажу про сканування справ і підготовку до впровадження ЄСІТС. Це просто не можливо в таких умовах!", - обурюється Голова суду Михайло Босняк.

Суддя-спікер Первомайського міськрайонного суду Харківської області Олена Жупанова ділиться наболілим. "Судові засідання, зараз, відбуваються тільки в "основному" приміщенні, а там у нас є тільки два зали судових засідань, тому ми вимушені розглядати справи в робочих кабінетах, відсутні кімнати для конвою, прокурорів, адвокатів. Ми сподівались, що вже цього року відсвяткуємо новосілля, а виявилось, що ще невідомо скільки доведеться чекати", - додала Олена Жупанова.

В Первомайському міськрайонному суді Харківської області зараз здійснює правосуддя 4 судді, хоча за штатним розписом їх має бути 7. Двоє суддів без повноважень, один суддя у відрядженні. За 2018 рік судді Первомайського міськрайонного суду Харківської області розглянули 3132 справ та матеріалів усіх категорій.

"Я, як суддя, за місяць в середньому розглядаю 56 справ на місяць та 654 справи на рік. Я розумію, що можливо в порівнянні з Києвом це не дуже великі цифри, але це велике навантаження. Ми, впродовж трьох років звертаємось до начальника ТУ ДСА України в Харківській області з проханням зробити ремонт в "додатковому" приміщенні, але у відповідь отримуємо: "відбувається реконструкція нової будівлі, тому ніякі ремонтні роботи в цьому "додатковому" приміщенні навіть не розглядаються", - додав суддя цього ж суду Олег Кочнєв.

Така ситуація мала б змінитись, оскільки в 2014 році з комунальної власності в державну було передано будівлю 2200 кв. метрів за адресою 3-й мікрорайон, б.16-А. Це приміщення потребувало реконструкції на яку гроші з бюджету виділено тільки у 2017 році. Як з'ясувалось, в період з 2017 -2018 роки, на ремонт та реконструкцію "нової" будівлі суду було виділено з бюджету 23 000 000 гривень.  

Ось, як коментує ситуацію міський голова міста Первомайськ Микола Бакшеєв у своєму фейсбуці:

"Питання покинутої будівлі колишнього дитсадка в 3-му мікрорайоні (пізніше Будинку творчості) виникло багато років тому. Перед обранням на посаду мною було проведено серію зустрічей, на яких мешканці скаржились щодо безладу на цій території. Було знято низку репортажів ТРК «Надія», направлені звернення до судової адміністрації. І нарешті в бюджеті на 2017 рік були передбачені кошти судовій адміністрації на реконструкцію цієї будівлі. Було виконано помітну частину робіт, але протягом 2018 року мало що змінилось. З відкритих джерел ми дізнались про суми, які вже освоєні на цьому будівництві, і це викликало певні сумніви. Колективом Первомайського суду та міськвиконкомом були направлені звернення з вимогою взяти це питання під контроль вищими органами суду.В неділю, 12.05.2019 року, разом із головою суддівської ради Олегом Степановичем Ткачуком, який у свій вихідний приїхав з Києва з'ясувати стан справ на об’єкті будівництва та відреагувати на наші звернення, ми відвідали даний об'єкт. Попри стереотипи, що панують навколо українського суду, я був вражений його відданістю та небайдужістю до своєї справи. За результатами було складено протокол, який згодом буде направлено до контролюючих органів для з’ясування обставин справи". 

Голова суду Михайло Босняк підтвердив той факт, що в листопаді 2018 року, після офіційного інформаційного запиту, суду було надано акти приймання виконання будівельних робіт де зазначалось, що на ремонт витрачено вже 11 549 133 гривень. Тоді ж, на виконання рішення зборів суддів Первомайського міськрайонного суду Харківської області, комісією до складу якої входили представники суду, здійснено обстеження реального стану реконструкції адміністративної будівлі суду та виявлено велику кількість розбіжностей та не відповідність обсягів виконаних робіт.

"Коли ми прийшли сюди в листопаді 18-го року, то побачили таку саму картину, яку зараз бачите і ви. Нічого не зроблено. Просто пуста коробка. Навіть зараз нічого не відбувається. Ми дуже чекаємо на це приміщення, адже ми хочемо зробити те, на що чекають всі мешканці. Ми хочемо мати належні умови роботи для суддів та працівників суду, і найголовніше – забезпечити громадянам належний рівень доступу до правосуддя для захисту їх прав та інтересів. Ми чекаємо вже з 2014 року, а бачимо, що чекати доведеться ще не один рік", - поділився своїм занепокоєнням Голова суду Михайло Босняк

Вже на місці Голова Ради суддів України Олег Ткачук і представники постійнодіючої робочої групи РСУ в Харківській області пересвідчились, що жодних робіт щодо ремонту "нової" будівлі суду не ведеться, а "основне" приміщення Первомайського районного суду Харківської області не відповідає належному здійсненню правосуддя, суд не забезпечений достатньою кількістю залів судових засідань, судді не забезпечені окремими кабінетами, судді розміщені разом з помічниками та секретарями, і їм доводиться розглядати справи в кабінетах. Все це впливає на належний рівень здійснення правосуддя.

Підсумовуючи візит Голова Ради суддів України зауважив, що перед Радою суддів стоїть завдання, зокрема, і підвищення рівня довіри суспільства до судів, а це неможливо без створення належних умов роботи в судах для всіх учасників судового процесу. "Тє, що я бачу викликає обурення. Я вкотре пересвідчився, що треба відвідувати суди, щоб на власні очі побачити ті умови, в яких самовіддано працюють судді. Звісно, що ситуація із забезпеченням приміщенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області обов'язково стане предметом розгляду під час найближчого засідання Ради суддів України", - додав Голова РСУ Олег Ткачук.

В той же період представник Ради суддів відвідали також Харківський окружний адміністративний суд, Дзержинський районний суд м. Харкова та Комінтернівський районний суд м. Харкова.

Разом з Головою РСУ у здійсненні моніторигових візитів до судів участь брали члени постійнодіючої робочої групи з питань розвитку суддівського самоврядування у Харківській області: Олег Воробйов, суддя апеляційного суду Харківської області у відставці, Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду м.Харкова, Олена Жупанова, суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області.

Також під час усіх візитів була присутня заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Валентина Черняк.

Прес-служба РСУ