Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.10.2018, 11:11

​Робоча зустріч Голови РСУ з віце-президентом асоціації адміністративних судів Європи ​Робоча зустріч Голови РСУ з віце-президентом асоціації адміністративних судів Європи

Голова Ради суддів України Олег Ткачук провів робочу зустріч з віце-президентом асоціації адміністративних судів Європи, членом європейської фундації "Судді для суддів», головою суду Амстердама пані Естер де Рой.

Як експерт, пані Рой працює в апеляційному суді Одеської області з проектом, що має на меті запровадження європейських стандартів роботи суду. Проект пілотний, але зібрана й узагальнена інформація, як зазначила експертка, дозволяє говорити про поширення досвіду на інші суди України. З її слів, аби поширити такий досвід на інші суди, потрібно не лише розуміння суддів та працівників апарату суду, а й підтримка Ради суддів України. 

У відповідь, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що з початку роботи новообраної Ради було прийнято рішення зосередитись над розробкою і впровадженням єдиних стандартів роботи судів України, а також над оновленням правил поведінки працівників апарату. Зараз це важливо, вважає Олег Ткачук, позаяк суди надають громадянам одну з найважливіших демократичних послуг – доступ до правосуддя. "Ми прагнемо перейняти кращий європейський досвід щодо організації роботи у судах і на його основі розробити й запровадити єдині стандарти роботи. Тому щиро радіємо кожному міжнародному Проекту, який заходить з донорською допомогою, чи то технічною, чи методологічною", - сказав Голова Ради.

Разом з тим, Олег Ткачук висловив занепокоєння тим, що існує певна неузгодженість у діях міжнародних Проектів. "Працюючи у пілотних судах і навіть регіонах, експерти зосереджуються над своїми сегментами роботи, прагнучи в найкращому світлі представити саме свій проект, а судам потрібна злагоджена робота над поширенням як міжнародного досвіду, так і українських позитивних прикладів. Рада суддів України працює над тим, щоб усі апробації новел проходили у відповідності до правил вітчизняного судочинства, а також узагальнює позитивні надбання, щоб використати їх в ході розробки та запровадження стандартів організації робити судів в Україні. Єдині, зрозумілі, навіть бездоганні правила роботи, які допоможуть суддям і працівникам апарату, мають спочатку бути випробувані на практиці в окремих модельних судах. Загалом запровадження стандартів організації роботи - це складний процес, але ми мотивовані бажанням допомогти суддям і забезпечити таку організацію роботи з боку апарату суду, яка дозволить не відволікатися на побічні проблеми, а сприятиме якісному доступ громадян до правосуддя", - наголосив Олег Ткачук. 

У свою чергу пані Рой зауважила, що запровадження єдиних стандартів роботи у судах Нідерландів тривало більше чотирьох років і було досить непростим процесом, проте зараз ніхто не уявляє роботу поза цими правилами. "Зрозуміло, що вони безумовно мають враховувати особливості національного законодавства і процесуальних норм. Тому, на повноцінну роботу без узгодження дій у цьому напряму з Радою суддів України та без її підтримки, сподіватися не доводиться", - зазначила Естер де Рой.

У підсумку зустрічі Голова Ради суддів України наголосив, що вже до кінця року в органі суддівського самоврядування планується представити попередній проект правил і стандартів організації роботи судів з тим, щоб обговорити їх із суддями та у загальнодержавній правничій спільноті, щоб зрештою, за сприяння Державної судової адміністрації України, запровадити їх у судах.

"Це важливо для нас, оскільки вже починають роботу новоутворені та реорганізовані суди і позитивні нововведення, які привнесла судова реформа, повинні відчути і судді, яким потрібно сприяти в оптимізації роботи, і громадяни, які звертаються у суди за захистом своїх прав", - підкреслив Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ