Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.01.2018, 11:56

РСУ просить усунути зарплатну нерівність суддів РСУ просить усунути зарплатну нерівність суддів

Рада суддів попросила Раду з питань судової реформи внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо скасування пунктів 22-23 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про судоустрій і статус суддів" № 1402-VIII від 2.06.2016 або іншим чином усунути дискримінацію у виплаті суддівської винагороди, повідомляє видання "Закон і Бізнес" 

Так, відповідно до пп.22-23 Закону право на отримання суддівської винагороди у нових розмірах мають судді, які за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердили відповідність займаній посаді або призначені на посаду за результатами конкурсу. До проходження кваліфікаційного оцінювання зарплата нараховується за старими правилами.

Якщо пп. 22-23 закону будуть скасовані, то винагороду в новому розмірі отримуватимуть всі судді, незалежно від того, пройшли вони оцінювання чи тільки збираються проходити.

Як зазначалося на засіданні РСУ, нині лише незначна кількість суддів пройшла оцінювання. У жовтні 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала кваліфікаційне оцінювання 999 суддів. 29 грудня 2017 року ВККС оприлюднила список суддів, стосовно яких комісія в 2018-му планує провести оцінювання. У списку ― 1060 суддів. Тобто за прогнозами ВККС у 2018 році буде проведено оцінювання 2059 суддів.

Якщо воно буде відбуватися з такою швидкістю, як і оцінювання у межах процедури конкурсу до Верховного Суду, то його строки становитимуть від 7,5 до 9,5 місяців. З урахуванням інших процедур, які сьогодні здійснюються та будуть здійснюватися ВККС (добір кандидатів на посади суддів, конкурси на посади Вищого суду з питань інтелектуальної власності, конкурси на посади суддів апеляційних судів, розгляд питань щодо відряджень суддів) можна припустити, що ці строки будуть більш тривалими.

За статистичними даними станом на 1.12.2017 року фактична чисельність суддів у судах перших інстанцій складала 4423 судді, у судах апеляційних інстанцій ― 1118 суддів. Тобто приблизно 3 тис. не зможуть пройти оцінювання у 2018-му.

«Більшість суддів подали заяви про проведення кваліфікаційного оцінювання, не відмовляються від його проходження і мають намір його пройти. Проте з незалежних від суддів причин здійснити це у найближчій перспективі не вдасться», ― зазначив у своєму коментарі для «ЗіБ», детальніше з яким можна буде ознайомитися в наступному числі газети, заступник голови РСУ Богдан Моніч.

Тому РСУ запропонувала усунути зарплатну нерівність. Копію прийнятого рішення РСУ відправила до Вищої ради правосуддя та Верховного Суду з пропозицією підтримати відповідний законопроект у межах їхніх повноважень стосовно надання висновків щодо проектів законодавчих актів, які стосуються судоустрою, судочинства, статусу суддів, виконання судових рішень та інших питань, пов’язаних із функціонуванням системи судоустрою.