Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.02.2019, 13:36

Старанний колектив, відсутність охорони і гендерна рівність: у Яготинському райсуді більшість працівників – жінки Старанний колектив, відсутність охорони і гендерна рівність: у Яготинському райсуді більшість працівників – жінки

Голова Ради суддів України Олег Ткачук відвідав з робочою поїздкою Яготинський районний суд Київської області. Мета поїздки – ознайомитися з організацією роботи суду, підготовкою до запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, умовами роботи суддів та працівників апарату і, відповідно, умовами, в яких забезпечується доступ громадян до правосуддя.

"Одна справа слухати звіти Державної судової адміністрації України й територіального управління щодо запровадження інноваційних технологій у судах першої інстанції і зовсім інша – особисто переконатися в тому, що зроблено, а де існують проблеми", - сказав Олег Ткачук, спілкуючись з працівниками апарату суду. 

Чому з працівниками апарату? Тому, що, по-перше: Рада суддів України здійснює контроль за організацією діяльності судів, а по-друге: єдина суддя, яка того дня здійснювала правосуддя і виконувала обов'язки голови, бо голова суду, Лариса Литвин на лікарняному, Олеся Кисіль була у засіданні. 

Відтак, перша проблема, яку суд не може вирішити самотужки, у суді не вистачає суддів. З чотирьох суддів за штатом, повноваження тільки у двох: суддів Литвин та Кисіль. Суддя Юлія Бурзель без повноважень і проходить кваліфікаційне оцінювання. Ще одна посада судді – вакантна. У підсумку, дві діючих судді щомісяця розглядають по 120 справ і матеріалів.  Друга проблема: відсутність охорони у робочий час. Суд охороняється сторожами, які працюють за трудовою угодою і тільки вночі, вірніше з 17.30 до 8-ї години ранку. Працівники апарату кажуть, що це теж вихід із ситуації, хоча б тому, що судді відчувають себе захищеним, коли затягуються судові засідання, бо часто доводиться працювати допізна.

Серед плюсів те, що у Яготинському районному суді немає проблем із залами судових засідань – їх чотири. Один обладнаний системою відеоконференцзв'язку, у другому вже встановлена система відеофіксації проваджень, у двох інших її обіцяють встановити впродовж лютого місяця, принаймі, про це стало відомо вже після відвідин суду Головою РСУ.

Не знають у суді і про складнощі зі скануванням справ і матеріалів. "Ми почали сканувати документи у жовтні минулого року, - каже керівник апарату суду Валентина Селедцова, - зараз ми це робимо вже з усіма справами і матеріалами, що заходять до суду, у штатному режимі і це попри те, що ми не можемо похвалитися сучасною технікою". 

"Я бачу велике бажання працівників апарату суду робити свою справу як найкраще і це надзвичайно важливо. Бо саме такі люди викликають повагу, їм хочеться допомагати і сприяти у роботі", - сказав Голова Ради суддів України Олег Ткачук. А ще він зауважив, що в Яготинського районного суду "жіноче обличчя", з 19 штатних працівників апарату тільки чотири чоловіки.  

"Зрозуміло, що у суді, найперше, потрібно вирішити питання призначення суддів і врегулювати проблему з судовою охороною. Та, якщо заповнення вакантної посади судді залежить від діяльності ВККС і ВРП, то судова охорона – прерогатива ДСА України. Принаймі, найближчим часом Рада суддів України планує вчергове розглянути питання щодо формування Служби судової охорони. Рада, судді і суди мають розуміти, на якому етапі знаходиться вирішення цього питання", - підсумував Олег Ткачук. 

Прес-служба РСУ