Рада Суддів
України

uaUA enEN

02.07.2019, 12:27

Судді не повинні терпіти жодного тиску — голова Ради суддів України Судді не повинні терпіти жодного тиску — голова Ради суддів України

Голова Ради суддів України Олег Ткачук в ефірі "Громадського радіо" прокоментував конфлікт із заступником голови Адміністрації президента, що виник після оприлюднення Головою РСУ заяви щодо тиску на органи суддівського самоврядування. Заява Голови Ради суддів була оприлюднена на офіційній сторінці РСУ у Facebook 21 червня 2019 року.

Саме про причини, які спонукали Голову Ради суддів України вдатися до публічного звернення говорилося під час прямого радіоефіру з Андрієм Куликовим.

Андрій Куликов: — Голова Ради суддів України Олег Ткачук заявив про тиск з боку Адміністрації президента на Раду суддів, а заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка буквально за кілька годин відповів, що Олег Ткачук буде відповідати у судовому порядку за ці звинувачення. Які у вас є докази тиску на суддів?

Олег Ткачук: — Рада суддів є вищим органом суддівського самоврядування, який відповідає за розробку, забезпечення заходів незалежності суддів, також контролює організацію роботи судів, усуває конфлікт інтересів в роботі суддів, членів Вищої кваліфікаційної комісії, Державної судової адміністрації, але ключовим є питання забезпечення незалежності і вжиття заходів для того, щоб не було будь-якого тиску.

Наскільки сильний чи не сильний тиск, закон не визначає, але якщо голову Ради суддів інформують про те, що випадки впливу існують, то голова Ради суддів зобов’язаний про це сказати. Саме це звернення було висловлене. Це зроблено для того, щоб попередити можливості подальшого впливу на суддів. Кілька суддів до мене звернулися і сказали, що їм рекомендують вчиняти таким чи іншим чином. У зв’язку з цим я зробив заяву, що так робити не можна.

Я думаю, що у тих суддів, які про це мені сказали, є відповідні докази, для мене було важливо повідомити про те, що стало відомо мені. Я не є органом слідства, щоб розбиратися, наскільки це відповідає дійсності. Саме з метою, щоб президент і органи правопорядку розібралися в цьому, заява була зроблена. 

Андрій Куликов: — Наскільки подібні звинувачення, якщо вони правдиві, характеризують роботу нинішньої (і не тільки) влади і загалом ставлення до суддівської гілки влади в Україні?

Олег Ткачук: — Ми завжди робили подібні заяви, коли бачили, що є спроби тиску. Це могли бути заяви політиків, державних службовців, народних депутатів. Судді — це поважні люди у суспільстві, які відповідають за свої дії і слова. Вони повідомили, що такі спроби були. Не виключаю, що від імені когось з Адміністрації президента впливав або намагався вплинути на суддів і хтось інший. Щоб з’ясувати правду, і було зроблено заяву.

Всю розмову слухайте за посиланням

За інформацією "Громадського радіо"