Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.12.2016, 13:45

"Судова система не може бути ефективною без суспільної довіри" - Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк

15 грудня 2016 року у приміщенні Верховного Суду України відбулося оприлюднення результатів Національного опитування, проведеного ГО «Відкрита Україна» з метою визначення рівня довіри до судової влади.

У ході круглого столу "Судова реформа: авторитет та довіра до судової влади", присутнім були продемонстровані результати опитування громадян щодо оцінювання рівня довіри до суду як інституції, яке проходило у рамках проекту «Відкритий Суд» упродовж трьох місяців у 90 пунктах анкетування у різних регіонах України. Для отримання найбільш об’єктивних результатів, за словами керівника проекту «Відкритий Суд», опитування проводилося на територіях судів міського, районного та обласного рівнів. У результаті було отримано 4051 анкету, з яких визнано дійсними 3947 анкет.

Вперше в Україні таке опитування проводилося за фаховим критерієм: респондентами опитування були винятково юристи та особи, які раніше брали участь у судових засіданнях у якості сторони або представника сторони. Обов’язковою умовою опитування була ідентифікація особи-респондента.

"Судова система не може бути ефективною без суспільної довіри" - зауважив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. Він наголосив, що ця проблема опосередкована різними факторами: нестриманістю політиків та журналістів; неналежним виконанням судових вердиктів; неспроможністю окремих суддів написати вмотивоване рішення, яке було б зрозуміле сторонам процесу; замале фінансування судової влади, що не дозволяє забезпечити належні умови для перебування сторін у будівлях суду; надмірні статки деяких суддів, які не відповідають їхнім заробіткам тощо. Однак, як би там не було, зауважив пан Ярослав, щорічно судова система розглядає близько 4 млн справ і якість розгляду з кожним роком поліпшується. "Ми маємо що сказати", - запевнив Романюк.

Під час заходу відбулася фахова дискусія з метою визначення чинників та передумов, які впливають на утвердження авторитету та довіри до судової гілки влади, надання оцінки окремим аспектам судової реформи, яка впроваджується в Україні в контексті стратегічної мети забезпечення правосуддя.

Учасники круглого столу наголошували на важливості відкритої та проактивної комунікації із суспільством, налагодження взаєморозуміння із іншими гілками влади, зокрема із Міністерством юстиції України щодо виконання судових рішень, посилення ролі суддів у законотворчому процесі, утвердження незалежного статусу судді, очищення судової системи від порушників закону та неухильне дотримання правил етичної поведінки судді, спільної відповідальності суддів, адвокатів, прокурорів за якість правосуддя, створення єдиної комунікаційної стратегії судової влади та інших.

Прес-центр судової влади