Рада Суддів
України

uaUA enEN

17.07.2017, 09:30

Тетяна Чумаченко: "Кожен суддя має стежити, аби його приватний інтерес не впливав на його посадові обов'язки" Тетяна Чумаченко:

Володарям мантій немає що приховувати від журналістів і громадськості. Служителі Феміди готові до того, щоб врегульовувати конфлікт інтересів самостійно. Про це "ЗіБ" розповіла голова комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів, суддя Вищого адміністративного суду у відставці Тетяна ЧУМАЧЕНКО. Також вона заспокоїла суддів: чоловік та дружина можуть працювати в одній установі, але повинні дотримуватися певних правил. Яких саме? Відповідь є в інтерв’ю.

 Тетяно Анатоліївно, останнім часом актуалізувалося питання щодо врегулювання конфлікту інтересів. Із чим це пов’язано?

— Я не сказала б, що питання актуалізувалося недавно, воно існувало завжди, а з моменту набрання чинності законом «Про запобігання корупції» виникла нагальна потреба розробити механізми його реалізації. Із цією метою комітет РСУ співпрацював з міжнародними та вітчизняними експертами і розробив «Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників

судової системи та його врегулювання», який і був затверджений рішенням ради від 4.02.2016.

Це був свого роду підготовчий період, протягом якого представники комітету брали участь у розробленні навчального курсу Національної школи суддів, який включав навчальний модуль із цього питання. Коли рада вже затвердила порядок, нашим завданням стало донести його зміст суддям. Що ми й зробили.

У зв’язку із цим хочу наголосити: ситуації, в яких може виникати конфлікт інтересів, існували завжди, але не було жодного нормативно-правового акта, який давав би визначення цього поняття та передбачав спосіб урегулювання конфлікту інтересів. Уперше згадка про конфлікт інтересів з’явилася в законі «Про запобігання корупції», який визначив цей термін та способи запобігання і врегулювання.

Продовжуючи роботу над цим питанням, протягом 2016 та 2017 років РСУ прийняла 7 рішень щодо конфлікту інтересів, 5 з яких — роз’яснення можливих ситуацій як для суддів, так і для суспільства. Хоча, якщо відверто, то бажання розібратися в цих питаннях має виключно суддівська спільнота.

Отже, комітет постійно працює зі зверненнями суддів і моніторить питання, що найчастіше зустрічаються та хвилюють їх. Якщо у 2015-му було 15 звернень від суддів, у минулому році — приблизно 100, а за І півріччя 2017-го — понад 100, то зрозуміло, що РСУ працює в цьому напрямі ефективно.

Але прописати рекомендації щодо всіх імовірних ситуацій неможливо, як неможливо дати їх на всі випадки життя. Як з’ясувалося в результаті моніторингу щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів, одним з питань є спільна робота близьких людей в одній установі. Для прикладу: працювали в одній установі двоє суддів, потім вони одружилися. Мають вони на це право? Мають. Але така

ситуація може призвести до виникнення конфлікту інтересів. Тому РСУ роз’яснила, що такі судді не мають спільно виконувати свої посадові обов’язки (разом в одній колегії не розглядати конкретних справ, за можливості розділити спеціалізацію, за необхідності заявляти самовідвід).

Не думаю, що коли-небудь усі ситуації будуть вичерпані. Навряд чи. Але більшість випадків, коли у суддів може виникнути потенційний чи реальний конфлікт інтересів, РСУ прагне роз’яснити, описати. І ось тут, на мою думку, дуже корисними і повчальними є тренінги та навчання суддів із цього питання.

Повний текст інтерв'ю кореспондента "ЗіБ" Марини Бойко з Тетяною Чумаченко читайте тут