Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.10.2017, 09:20

Тиск на суд шляхом ініціювання кримінального переслідування носить масовий характер Тиск на суд шляхом ініціювання кримінального переслідування носить масовий характер

В рішенні ЄСПЛ у справі «Олександр Волков» проти України, ще в 2013 році було визначено, що незалежність судової системи, яка також передбачає незалежність кожного окремого судді, повинна бути забезпечена як на законодавчому, так і на практичному рівні. Минуло вже майже 4 роки після винесення цього рішення ЄСПЛ: змінилася влада, як законодавча, так і виконавча, Україна проголосила офіційний курс розвитку в напрямку європейських цінностей, проте, методи тиску на суд тільки набирають обертів. А це і неконтрольовані і не зовсім коректні висловлювання на адресу судової влади і конкретних суддів окремо. На превеликий жаль, в більшості випадків інформаційного тиску через засоби масової інформації судді не звертаються за підтримкою і захистом до Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, суддівських об'єднань, що сприяє зростанню кількості таких випадків. Згідно даним реєстру повідомлень суддів про втручання в їх діяльність, тільки за 4 місяці (червень-вересень) до Вищої ради правосуддя звернулися 90 суддів. З січня по травень 2017 року таких звернень у ВРП зареєстровано 124.

«Випадки тиску на суддів шляхом ініціювання питання кримінального переслідування придбали вже масовий і системний характер. Так, окремі учасники процесу, щоб домогтися винесення рішення на свою користь, нехтують правами на апеляційне та касаційне оскарження і замість цього звертаються в правоохоронні органи із заявами про вчинення суддею кримінального злочину - винесення завідомо неправосудного рішення. Крім цього, ні для кого не секрет, що при розгляді резонансних справ судді піддані нападкам з різних сторін, як з боку учасників судової справи, так і з боку інших зацікавлених осіб»- відкриваючи захід зазначив Сергій Чванкін, голова Київського районного суду міста Одеси.

«За останні роки в Україні правосвідомість та почуття справедливості у громадян є на більш високому рівні. Водночас, дії окремих громадян, які називають себе «активістами», що виражаються у провокаціях та застосуванні фізичного насильства до суддів з працівниками апаратів судів, нічого спільного з цивілізованим та законним механізмом становлення правової держави, не мають», -зазначила заступник голови Апеляційного суду Запорізької області Марина Тютюник.

Детальніше про захід читайте тут.
Дивитись відео частина 1: тут

Прес-центр РСУ