Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.08.2019, 14:03

У Києві презентували проект "Підвищення ефективності процесів ВРП", що відбувся за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя" У Києві презентували проект

У Києві презентували результати проекту "Підвищення ефективності процесів Вищої ради правосуддя", що відбувся за підтримки Програма USAID "Нове правосуддя".

Це результати спільної роботи та тристороннього партнерства компанії KPMG, Програми USAID "Нове правосуддя" та Вищої ради правосуддя. Над проектом, який здійснювала компанія KPMG за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя" та секретаріату ВРП, працювали 12 консультантів компанії KPMG упродовж шести місяців.

В рамках реалізації проекту було проаналізовано бізнес-процеси ВРП та підготовлено рекомендації щодо їх вдосконалення.

До участі у заході були запрошені керівники усіх органів суддівського врядування: Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, безпосередній куратор проекту, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та секретар Ради Олена Журавська, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Вищої кваліфікаційної суддів України Сергій Козьяков, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок та інші.

Девід Вон, керівник Програми USAID "Нове правосуддя" та Енн Хоппер, заступник директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної Місії USAID в Україні та Білорусі зазначали, що реалізація такого проекту це перший крок на шляху до автоматизації та оптимізації документообігу в установах судової влади.

"У якому б секторі USAID не працювало, ми завжди підтримуємо інноваційні підходи, які дозволяють державі оптимізувати використання наявних ресурсів і краще працювати для задоволення потреб громадян. Звісно, ці міркування стосуються й судової реформи, і роботи наших партнерів в інститутах суддівського врядування та судах. Тому ми раді через Програму USAID "Нове правосуддя" підтримати такий комплексний аналіз бізнес-процесів ВРП", - сказала у вітальному слові пані Хоппер.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч підкреслив, що незважаючи на те, що Рада суддів України колегіальний орган і не працює в постійному, так би мовити, штатному режимі, досвід реалізації цього проекту є цікавим та корисним і для органу суддівського самоврядування.

Загалом, учасники заходу обговорили потенціал для змін, виявлений в результаті аналізу бізнес-процесів та пілотування напрацьованих рекомендацій. Зокрема, пілотне тестування однієї з рекомендацій засвідчило, що створення окремого структурного підрозділу (бек-офісу) для виконання технічно-адміністративних функцій вивільнить 25% робочого часу кваліфікованих працівників ВРП для зайняття профільною діяльністю. У річному вимірі бек-офіс може вивільнити 26,4 тисяч людино-годин для профільної роботи ВРП у межах робочого часу, а разом із ефектом від рекомендованих до удосконалення регламенту, перерозподілу обов’язків, стандартизації звітності, шифрування даних та автоматизації бізнес-процесів ця економія складе 100 тисяч людино-годин на рік.

Підсумовуючи результати обговорення, Керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон звернув увагу на такі висновки для подальшої роботи, як необхідність делегування функцій підлеглим для уникнення дублювання й підвищення ефективності роботи, важливість створення бек-офісу та використання оптимальних за ціною рішень з автоматизації бізнес-процесів. Він наголосив на готовності USAID й надалі надавати ВРП підтримку у впроваджені рекомендацій за результатами проведеного аналізу.

Прес-служба РСУ