Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.09.2018, 09:36

У Рівному проводиться тренінг для суддів -спікерів У Рівному проводиться тренінг для суддів -спікерів

Сьогодні у Рівному перед тренінгом для суддів-спікерів, прес-секретарів обговорили довіру суспільства до судів. Спеціально для цього у Рівне прибула делегація від Ради суддів та Консультативної місії ЄС.

- Зараз говорять, що довіра людей – низька, я не погоджуюсь з цим, оскільки довіра все-таки є, про це свідчить те, що лише 10 % всіх судових рішень – не тільки в Рівненській області, але й в Україні – оскаржуються в апеляційному порядку. Люди йдуть до суду за захистом порушених, невизнаних прав та інтересів. У судах розглядаються різні справи – цивільні, кримінальні, справи про адмінправопорушення. Є відповідно резонансні справи і саме судді-спікери та прес-секретарі мають працювати над тим, щоб доводити ту інформацію та залучати представників засобів масової інформації, щоб прості люди бачили, як відбувається засідання, як ухвалюються рішення, наскільки вони законні і тому подібне. Думаю, що тренери, які прибули у Рівне, досвідчені й допоможуть мені та іншим суддям-спікерам здобути теоретичні практичні знання, і через ці знання ми будемо старатися доносити інформацію до простих людей, - каже член Ради суддів, суддя-спікер Апеляційного суду Рівненської області Сергій Єремейчук.

Як розповів суддя Львівського адмінсуду Олександр Сасевич, в кожній області діють постійні комітети (Ради суддів), до яких входять небайдужі судді: "Мета – щоб у кожній області суддівське самоврядування діяло більш активно. Такий крок має поліпшити внутрішню комунікацію. Комітети створені, щоб реагувати своєчасно та негайно у разі виникнення різних проблемних питань", - каже він.

Олександр Сасевич: З 2014 року ми стикнулись з тим, що рівень довіри є найнижчим до судової влади. Десь в тому сприяють і представники ЗМІ… Всі про це говорять. Це в тренді. З трьох гілок влади ми є найбільш незахищеними. І саме в незалежності судової влади мають бути зацікавлені в першу чергу громадяни. Вони повинні розуміти, що якщо прийдуть у незалежний суд, то дійсно досягнуть верховенства права. Можливо, в силу політичних ситуацій. Суспільство зараз наелектризоване, чим ближче до виборів, то ця ситуація буде накалятися ще більше. І ви (журналісти) повинні нас захищати… Але вже зараз ми налаштовані до співпраці.

А суддя Христина Гладишева, опираючись на останнє опитування групи «Рейтинг», зазначила, що підтримка діяльності судів серед рівнян становить 28 %.

Як повідомив Сергій Єремейчук, зараз в області кожен район забезпечений суддями. Нещодавно президент призначив суддів у Гощанський райсуд, де понад рік часу не розглядалися справи, та у Дубровицький суд, крім того, була проблема у Радивилові, але туди відрядили суддю. 

За інформацією ресурсу charivne.info

Прес-служба РСУ