Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.09.2019, 13:22

У Сєверодонецьку обговорювали актуальні питання функціонування правосуддя на Сході України У Сєверодонецьку обговорювали актуальні питання функціонування правосуддя на Сході України

6 вересня 2019 року в місті Сєверодонецьку Луганської області в межах проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” проведено круглий стіл з обговорення низки питань стосовно функціонування правосуддя на Сході України.

Учасники круглого столу обговорили основні проблемні питання функціонування судів на Сході України, стан незалежності суддів у регіоні, а також обмінялись думками щодо застосування гуманітарного права та практики Європейського суду з прав людини для захисту прав людей, постраждалих від збройної агресії РФ.

Питання організації судочинства та діяльності суду із забезпечення прав людей, які постраждали внаслідок конфлікту на Сході України або мешкають на окупованих територіях, доповідали голови Луганського апеляційного суду Володимир Гаврилюк і Першого апеляційного адміністративного суду Ігор Геращенко. А секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Юрій Савич звернув увагу присутніх на необхідності законодавчого врегулювання питань щодо кваліфікації злочинів, пов’язаних з сепаратистською діяльністю, зарахування строків відбуття покарання засудженими на тимчасово окупованій території, окремих питань заочного провадження.

Спільно з учасниками круглого столу питання забезпечення незалежності суддів в аспекті новацій, що пропонуються законопроєктом № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування", обговорили члени Ради суддів України Олег Головенко, суддя Київського окружного адміністративного суду та Дмитро Костюков, суддя Краматорського міського суду. 

Говорили і про стан незалежності судової гілки влади та про сиситематичну роботу Ради суддів України щодо забезпечення незалежності суддів. "Я хочу звернути увагу на необхідність постійної комунікації органів судової влади з міжнародними установами щодо цього питання. Дуже важливо і навіть необхідно проводити міжнародні експертизи законодавчих ініцатив з метою запобігання можливості, у тому числі прихованої, чинити незаконний вплив на суддів з боку органів влади при відправленні правосуддя". - підкреслив член Ради суддів України Дмитро Костюков.

Також відбулась жвава дискусія з проблем, які виникли внаслідок тривалого проведення кваліфікаційного оцінювання суддів Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Попередня судова реформа призвела до суттєвої нестачі суддів у судах не лише у східному регіоні, а й в усій Україні, а це, у свою чергу, створило проблеми з утворенням колегій суддів у судах. Така ситуація потребує нагального вирішення, оскільки держава не може забезпечити громадянам право на справедливий суд, гарантоване статтею 6 Європейської конвенції з прав людини. 

Учасники круглого столу сподіваються на пришвидшення процедури кваліфікаційного оцінювання й усунення дискримінації в оплаті праці суддів. Вони також висловили пропозицію щодо подолання проблеми нестачі кадрів у судах, наслідком якої є неможливість утворити колегії суддів, а саме: вирішити питання залучення до роботи колегій тих суддів, які перебувають у відпустках, надавши їм право тимчасово виконувати обов’язки судді.

Під час зустрічі також учасники порушили питання судової практики, що пов’язані з захистом прав людей, постраждалих від конфлікту, застосування міжнародного гуманітарного права у судовій практиці та важливості застосування суддями прецедентної практики Європейського суду з прав людини та рішень у справах "Лісний проти України", "Хлєбік проти України".

У круглому столі взяли участь представники Ради суддів України, Верховного Суду, національні експерти проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні”, судді Луганського апеляційного суду, Першого апеляційного адміністративного суду та судді місцевих судів Луганської області.

Пресслужба РСУ