Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.07.2017, 06:34

У Верховній Раді України відбувся круглий стіл "Конфлікт на Донбасі: виклики, загрози і їх правове врегулювання" У Верховній Раді України відбувся круглий стіл

11 липня 2017 року у Верховній Раді України відбувся круглий стіл "Конфлікт на Донбасі: виклики, загрози і їх правове врегулювання", організований міжфракційним об'єднанням "Сприяння захисту прав і соціальної реабілітації учасників АТО" і Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів.

Захід відкрив спікер парламенту Андрій Парубій, який наголосив на важливості теми в сьогоднішніх умовах. Він зазначив, що саме російський агресор повинен відповідати за завдані Україні збитки.

Глава міжфракційного об'єднання Оксана Білозір зазначила, що дуже важливою є участь суддівського співтовариства у вирішенні тих викликів, що сьогодні стоять перед Україною. Також Оксана Білозір зазначила, що раніше судді досить часто ставали заручниками певних політичних ігор, за рахунок чого одна з гілок влади отримувала вплив на іншу, судову владу. "Зараз сталася деполітизація цих процесів, а функції призначення, переведення суддів передані Вищій раді правосуддя. Таким чином, судова реформа заклала фундамент для стабільності судової системи, тому сьогодні це не просто зміна системи судоустрою, а зміна самого сенсу реформування", - зазначила Глава міжфракційного об'єднання.

Голова Донецького апеляційного адміністративного суду Раїса Ханова відзначила: "З точки зору правосуддя зараз ми працюємо в звичайному режимі, не даємо собі спуску. Рішення вносяться до Єдиного державного реєстру судових рішень своєчасно, терміни розгляду не порушуються. Разом з тим проблеми є. Адмінсуди втратили 22 суддів: 1 – з Донецького апеляційного адміністративного суду, 13 – з Луганського окружного адміністративного суду, 8 – з Донецького окружного адміністративного суду",- додала Раїса Ханова.
«В Україні існує чотири різних реальності з правами людини: в окупованому Криму, частини Донецької і Луганської областей, контрольованої самопроголошеними ДНР і ЛНР, частини Донецької і Луганської областей уздовж лінії розмежування, контрольованої державою, і в інших регіонах країни», – зазначила суддя Вищого адміністративного суду, віце-президент Асоціації адміністративних судів України Наталія Блажівська.

За її словами, перед населенням, яке проживає в Донецькій і Луганській областях, досі виникають значні труднощі, пов’язані з доступом до судів і органів прокуратури, які розташовані на територіях підконтрольних уряду.

«Втрата, знищення та конфіскація матеріалів справ до і під час процесу, переміщення або зміни територіальної підсудності або підслідності зазначених органів, умисне знищення матеріалів справ членами так званих «ДНР» і «ЛНР» – це далеко не всі проблеми, з якими стикаються громадяни територій Донбасу», – сказала суддя. Вона також нагадала, що 12 жовтня 2016 року ПАРЄ прийняла дві резолюції щодо Україні.

«ПАРЄ і надалі закликає Україну вжити заходів щодо забезпечення прав і свобод жертв конфлікту: спростити повсякденне життя непідконтрольних територій і переміщених осіб з цих районів; сприяти доступу жителів до правосуддя шляхом належного забезпечення діяльності судів в районах, підконтрольних уряду, чия юрисдикція була поширена на непідконтрольні території. З огляду на це, важливим є забезпечення доступу до правосуддя для всіх відповідно до Конституції та міжнародних зобов'язань України, незважаючи на конфлікт», – резюмувала вона.

«Зона АТО є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, що регламентують гарантії захисту права власності, недоторканності житла й іншого володіння особи тощо. У березні 2016 року в ВР України був зареєстрований проект Закону про відшкодування збитків за зруйноване чи пошкоджене житло або приватні домогосподарства. Однак прийнятий він так і не був. Це запитання залишилося без нормативного врегулювання, а потерпілі змушені звертатися в ЄСПЛ», – зазначила суддя Київського апеляційного адміністративного суду Оксана Епель.

Учасники заходу вирішили створити робочу групу для швидкої розробки законопроектів щодо врегулювання проблемних питань, які були обговорені під час круглого столу.

Прес-центр судової влади