Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.10.2018, 14:28

Українські правозахисники шукають алгоритм захисту журналістів Українські правозахисники шукають алгоритм захисту журналістів

У Києві впродовж двох днів проходив семінар "Справи про перешкоджання журналістській діяльності: досвід, практика, перспективи захисту", участь у якому, як Голова Ради суддів України та як суддя Великої Палати Верховного Суду, взяв Олег Ткачук. Він представив позицію суддівської спільноти щодо розгляду кримінальних справ, які належать до категорії перешкоджання журналістській діяльності.

"Від імені суддівської спільноти, як Голова Ради суддів України скажу, що для суддів питання захисту прав й інтересів громадян, в тому числі і журналістів, це одне із ключових і першочергових завдань. По-перше, Європейська конвенція основоположних прав і свобод людини, у статті 6, значною мірою, торкається питання діяльності судів – в частині справедливого судового розгляду, а у статті 10 - права на свободу вираження поглядів - в тому числі, діяльності журналістів. Це ключові питання, з якими пов'язується забезпечення прав і свобод людини, а також питання, з якими пов'язаний демократичний розвиток будь-якого суспільства. Бо тільки у демократичному суспільстві можлива вільна преса і можливий захищений труд журналістів. Зважаючи на це, я з жалем констатую, що в Україні питанню захисту прав журналістів не завжди приділяється достатня увага і дуже часто ваша робота пов'язана з ризиком для життя і здоров'я. Що можуть зробити судді і, що робить судова влада, яким чином вона реагує в принципі на ті проблеми, про які ми сьогодні говоримо. По-перше: у Раді суддів України створено окремий комітет, який опікується питаннями комунікації з журналістами та ЗМІ, адже ми вважаємо, що тільки за наявності доброї волі й активної позиції громадянського суспільства і ЗМІ може бути незалежний суд і справедливе правосуддя. У цьому комітеті, в тому числі, здійснюється моніторинг забезпечення прав журналістів при спілкуванні з представниками судової влади, а також вивчається ситуація із захистом їх прав у разі зазіхання на життя та здоров’я", - наголосив Олег Ткачук. 

Разом з тим, він констатував, що при розгляді справ, які пов'язані з журналістською діяльністю, велике значення мають питання належного дослідження доказів і забезпечення всебічного, повного і об’єктивного процесу доказування. Останнє нашим законодавством покладено на сторони, а от зібрання доказів і подання їх до суду належать до компетенції органів розслідування та сторони захисту. 

Не оцінюючи якість роботи органів досудового розслідування, Олег Ткачук зазначив, що щороку у провадженні судів перебуває менше 10 кримінальних справ, за відповідними звинуваченнями. Зокрема, за 9-ть місяців з початку роботи нового Верховного Суду, в провадженні перебувало три справи, які стосуються перешкоджання журналістській діяльності. З них: одна ще перебуває на розгляді, а дві повернуто на новий розгляд до судів відповідних інстанцій у зв'язку з тим, що суди першої інстанції  помилково не оцінили докази і не звернули належної уваги на підстави для вирішення справи саме у зв'язку з порушенням прав журналістів. "Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду змушений був скасувати необґрунтовані рішення і направити справи на новий судовий розгляд. Рада суддів України звертає увагу колег на те, що кожна справа пов'язана з нападами на журналістів, погрозами їхньому життю і здоров'ю – це посягання на основи демократії. Без вільних, неупереджених, незалежних ЗМІ і журналістів, які убезпечені законами, не може бути таких же вільних, незалежних і неупереджених судів, а значить і правосуддя", - сказав Голова Ради суддів України. 

Олег Ткачук переконаний, що для вирішення проблеми з перешкоджанням журналістській діяльності, найперше потрібні зміни до законодавства, де були б чітко прописані норми, які дозволяють класифікувати посягання на журналіста і перешкоджання професії і, у яких були б виставлені чіткі маркери для прокурорів й адвокатів в частині предмету доказування та доказів. 

Загалом, семінар був орієнтований, в першу чергу, на адвокатів з різних регіонів України, які першими почали відзначати критичну ситуацію щодо перешкоджання журналістській діяльності у державі та фактичну безкарність винуватців. Проте, до обговорення проблеми та шляхів її вирішення, були запрошені і прокурори, і слідчі, й міжнародні експерти. Вони зазначили, що в Україні зараз близько 50 юристів та експертів працюють над алгоритмом захисту журналістської діяльності, який має застосовуватися в усіх регіонах і на всіх рівнях розслідування, але без змін до законодавства відшукати його буде складно. Довідково: Організаторами виступили медіа-юристи ІРРП – Інституту розвитку регіональної преси за підтримки Медійних проектів Ради Європи в Україні. 


 Прес-служба РСУ