Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.11.2018, 13:17

​Урок справедливості у Кропивницькому апеляційному суді ​Урок справедливості у Кропивницькому апеляційному суді

До Кропивницького апеляційного суду на "Урок справедливості" завітали школярі, учні 7 класу загально-освітньої школи №4.

Членкиня Ради суддів України Людмила Дьомич розповіла дітям про роботу установи, ознайомила з атрибутами судової влади, звернула увагу на основне завдання правосуддя – забезпечити кожному право на справедливий суд, виходячи із принципу верховенства права. Під час екскурсії судом школярі розмірковували та шукали відповіді на питання, чому люди сперечаються, як вирішити суперечку, нікого не обмеживши в гарантованих законних інтересах. 

Діти з надзвичайною цікавістю переглянули анімаційне відео про спір коня та хом'яка і спробували спочатку самотужки розібратися, на чиєму боці правда. До обговорення активно долучилися і вчителі, яким також стало цікаво знайти справедливість. 

Розповіла суддя-спікер дітям і про особливості кримінальних проваджень, про вік, з якого настає кримінальна відповідальність та за які злочини. Поставали питання, як впливають на ступінь відповідальності обтяжуючі та пом’якшуючі обставини, чи несуть відповідальність батьки за злочини та неналежну поведінку дітей.

Відповіла суддя і на зацікавленість школярів про доволі дорослі проблеми, а саме, про особливості стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав, акцентуючи увагу на правах та обов’язках як батьків так і дітей.

"Незважаючи на те, що семикласники ще не вивчають правознавство, завдяки своїй кмітливості та спостережливості їм з легкістю вдалося вирішити мультиплікаційний спір. Діти активні, допитливі, з впевненістю висловлюють та обґрунтовують власну думку,"- зазначила суддя Людмила Дьомич після уроку.

На завершення заходу, діти пообіцяли активно долучитися до ще однієї ініціативи Ради суддів України – взяти участь у Всеукраїнському конкурсі малюнку та твору серед школярів на тему: "Правосуддя".

Діти ділились враженнями, не стримуючи емоцій: "Нам розповідали як ведуться судові засідання, про життя справи в суді.  Дуже сподобався мультик і те, як ми намагались знайти правду. Мені дуже сподобалася екскурсія в суд, тому що я ніколи там не був і мені завжди було цікаво побачити, як там працюють," - розповів Михайло батькам, які зустріли його після екскурсії.

Нагадаємо, Рада суддів України рішенням №59 від 17 вересня 2018 року підтримала ініціативу Асоціації розвитку суддівського самоврядування щодо проведення Всеукраїнської акції для школярів 1-4 класів "Урок справедливості".

За повідомленням прес-служби суду