Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.12.2020, 13:38

В Києві судді обговорювали соціологічні дослідження "Ставлення громадян України до судової системи" В Києві судді обговорювали соціологічні дослідження

18 грудня 2020 року в Києві відбулося засідання круглого столу, де обговорювалися результати соціологічного дослідження щодо ставлення громадян України до судової системи, оцінки ними різних аспектів діяльності судів.

Дослідження проводилося Проєктом Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" спільно з Українським Центром економічних і політичних досліджень  імені Олександра Разумкова у жовтні –листопаді 2020 року.

До обговорення були запрошені керівники органів та установ системи правосуддя, представники законодавчої та виконавчої гілок влади, неурядових організацій, міжнародні та національні експерти у сфері права, а також голови суддівських асоціацій, діяльність яких скерована на підтримку діяльності судової влади.

Під час проведення круглого столу його учасникам також було презентовано новий Висновок №23 Консультативної ради європейських суддів (КРЕС) щодо ролі асоціацій суддів у підтримки суддівської незалежності.

Відтак, у процесі обговорення своє бачення зміцнення незалежності суддів та судової влади висловили: Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, суддя ВС, Президент Всеукраїнської асоціації жінок-суддів Надія Стефанів,

Галина Діброва, заступник голови Асоціації суддів господарських судів України, Олександр Пасенюк, Президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, Єлизавета Євграфова, член Асоціації суддів України, Дмитро Бездоля, голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування та інші представники суддівської й правничої спільноти.

Висловлюючи позицію Ради суддів України, Голова Ради Богдан Моніч зазначив, що позитивним у процесі реформування судової влади є те, що у суспільстві вже не говориться про відновлення довіри до судової влади, а йдеться про підвищення і зміцнення, що також відзначено у нещодавніх дослідженнях.

Разом з тим, на його думку, спроби до обмеження суддівської незалежності та впливу на неї через застосування фінансово-політичних механізмів все ж залишаються.

"Здавалося, з кожним роком, з кожним етапом судової реформи, ми мали б менше говорити про загрози суддівській незалежності, бо знали б, відчували б, сприймали б її як аксіому: вона є, вона гарантована і вона непорушна! Разом з тим, попри зусилля українських органів та установ суддівського врядування і самоврядування, які вживаються для захисту суддівської незалежності, законодавча і виконавча гілки влади вдаються до нових засобів впливу на судову владу вже через фінансово-економічні важелі і це насторожує", - сказав Богдан Моніч.

Щодо висновків соціологічних досліджень, що високий рівень негативного ставлення до судів значною мірою формується двома чинниками: негативним інформаційним полем (висвітлення тематики у ЗМІ) та чинником фінансово-політичного впливу на суддів, то, на думку Голови РСУ перший чинник усувається при спілкуванні громадян з судами. Вплив другого чинника можна зменшити, запроваджуючи заходи для підвищення реальної незалежності суддів.

"Ми знову маємо повернутися до з активної комунікації з суспільством, застосовуючи усі наявні у нас інструменти, і до такої ж активної комунікації з представниками законодавчої і виконавчої гілок влади з тим, щоб унеможливити будь-який тиск на органи судової влади і на суддів", - підсумував свій виступ Богдан Моніч.

Щодо Висновку №23 КРЕС "Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності", то в ньому серед іншого зазначається, що найважливішими цілями асоціацій суддів є встановлення та захист незалежності суддів, захист їхнього статусу та прагнення забезпечити їм належні умови праці, а також зміцнення й удосконалення верховенства права. Також асоціації суддів мають всі можливості для інформування ЗМІ та громадськості загалом про роль і функціонування органів судової влади та суддів і цим потрібно вміло користатися.

Пресслужба РСУ