Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.07.2016, 09:07

Верховний Суд України залишив у силі рішення ВРЮ про звільнення за порушення присяги суддів Верховний Суд України залишив у силі рішення ВРЮ про звільнення за порушення присяги суддів

2 липня 2016 року Верховний Суд України задовольнив заяву Вищої ради юстиції про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України від 19 травня 2016 року у справі № 800/482/16, скасував зазначену постанову Вищого адміністративного суду України та прийняв нове рішення, яким відмовлено у задоволенні адміністративного позову судді Оболонського районного суду міста Києва Швачач Юлії Олександрівни до Вищої ради юстиції про визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради юстиції від 17 листопада 2015 року № 869/0/15-15 «Про внесення подання Президентові України про звільнення Швачач Ю.О. з посади судді Оболонського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді». Рішення прийнято з окремими думками.

Того самого дня Верховний Суд України частково задовольнив заяву Вищої ради юстиції про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України від 16 березня 2016 року у справі № 800/500/15, якою задоволено адміністративний позов Марцинкевича Віталія Анатолійовича до Вищої ради юстиції про визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради юстиції від 26 листопада 2015 року № 898/0/15-15.

Зазначене рішення Вищого адміністративного суду України скасовано, справу передано на новий розгляд.

Задоволено також і заяву Вищої ради юстиції про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України від 22 лютого 2016 року у справі № 800/437/15 за адміністративним позовом судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої Алли Петрівни до Вищої ради юстиції про визнання протиправним і скасування рішення. Постанова Вищого адміністративного суду скасована, прийнято нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог Чалій А.П. відмовлено. Рішення прийнято з окремими думками.

Нагадаємо, що підставою для прийняття Вищою радою юстиції рішення «Про внесення подання Президентові України про звільнення Швачач Ю.О. з посади судді Оболонського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді» стали дії слідчого судді Швачач Ю.О. під час обрання запобіжного заходу учасникам акцій протесту у Києві у період з 2013 по 2014 роки. Під час розгляду дисциплінарної справи було встановлено, що вирішуючи питання про обрання запобіжного заходу, суддя не дотрималася вимог Кримінального процесуального кодексу, не надала належної оцінки численним порушенням прав особи, процесуального законодавства, зокрема й заяв про застосування до затриманого насильства правоохоронцями.

ВРЮ у своєму рішенні зазначила, що вчинені суддею Швачач Ю.О. дії під час розгляду кримінального провадження № 760/1183/14-к порочать звання судді, викликають сумнів у її об’єктивності, свідчать про несумлінне виконання нею службових обов’язків, принижують авторитет судової влади і є підставою для внесення Президентові України подання про звільнення з посади судді Оболонського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

Приймаючи рішення «Про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення судді Святошинського районного суду м. Києва Чалої А.П.», Вища рада юстиції констатувала, що слідчим суддею Чалою А.П. під час розгляду справ про обрання запобіжного заходу учасникам акцій протесту у Києві у період з 2013 по 2014 роки, не було вчинено дій, які сприяють виконанню завдань кримінального провадження, а саме: не забезпечено належної охорони прав, свобод та законних інтересів підозрюваного; не забезпечено повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб жодна особа не піддавалася необґрунтованому процесуальному примусу. Перевіркою ВРЮ було встановлено свідоме порушення суддею Чалою А.П. норм кримінального процесуального закону та свідоме вчинення дій, які не відповідають завданням кримінального провадження, а також констатовано, що слідчим суддею було застосовано до особи найсуворіший запобіжний захід при тому, що у матеріалах справи не було достатньо даних, які б вказували на вчинення інкримінованого кримінального правопорушення. Суддею також не було зазначено обставин на обґрунтування того, що жоден з більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти вказаним у клопотанні ризикам; не розглянуто можливості застосування інших (альтернативних) запобіжних заходів, не було враховано обставин, які в своїй сукупності свідчать на користь зменшення ризиків неналежної процесуальної поведінки тощо. У своєму рішенні Вища рада юстиції зазначила: «Допущені суддею Чалою А.П. грубі порушення законодавства свідчать про необ’єктивний та упереджений розгляд справи, порочать звання судді, що є порушенням присяги і, як наслідок, підставою для внесення подання про звільнення судді із займаної посади».

За інформацією відділу взаємодії зі ЗМІ

Прес-центр судової влади