Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.12.2020, 12:54

Відновлення правосуддя на Луганщині 2015-2020 роки Відновлення правосуддя на Луганщині 2015-2020 роки

У 1991 році Україна стала незалежною державою. Розпочався період розбудови власних державних інституцій, в тому числі, і судової системи.

На виконання ЗУ «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції», Указу Президента України від 12 листопада 2014 року № 867/2014 «Про внесення зміни до Мережі Апеляційних судів» Апеляційному суду Луганської області було визначено місце розташування в м. Сєвєродонецьк Луганської області, яке на той час, вже було звільнено від незаконних збройних формувань.

Зборами суддів Апеляційного суду Луганської області було прийнято рішення про відновлення роботи суду. На підставі наказу Голови суду Володимира Гаврилюка від 18 листопада 2014 року, суд відновив свою роботу в м. Сєвєродонецьк Луганської області.

(Збори судів Апеляційного суду Луганської області у приміщені спілки ветеранів Афганістану Северодонецької міської ради)

На підставі подання ДСА України 16 лютого 2015 року Головою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борисом Гульком було видано розпорядження про відновлення роботи Апеляційного суду Луганської області. Відповідно до розпорядження Апеляційний суд Луганської області повністю відновив роботу з 17 лютого 2015 в місті Сєвєродонецьк та забезпечив розгляд цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення та кримінальних проваджень, за винятком клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Власними зусиллями керівництво Апеляційного суду Луганської області, судді та працівники апарату суду, тимчасово облаштували та створили умови придатні для відправлення правосуддя у зазначеному приміщенні. В грудні 2014 року Апеляційним судом Луганської області було прийнято на баланс будівлю суду, яка знаходилась на Бульварі Дружби Народів, 16. З цього часу почались ремонтні роботи.

(Будівля суду до початку ремонтних робіт)

Повному відновленню роботи суду передувала клопітка праця по відновленню та ремонту будівлі суду, оформленню належної документації, забезпечення апарату суду належним робочим місцем, меблями, сейфами. А суддів – залами судових засідань для належного відправлення правосуддя.

В оновлені адміністративної будівлі суду брали участь безпосередньо судді та працівники апарату суду, адже колишнє приміщення перебувало в занедбаному та неналежному стані для здійснення правосуддя, потребувало ремонту. В будівлі яка раніше належала учбовому управлінню було повністю відновлено систему водопостачання та опалення, які були відсутні в приміщенні протягом семи років, частково зроблена реконструкція та капітальний ремонт приміщень.

(Ніхто не залишився осторонь – судді й працівники апарату разом облаштовують будівлю суду - перший зал судових засідань)

Капітальні роботи, проведені в будівлі суду, створили належні комфортні умови для суддів працівників апарату та учасників процесу, які відповідають сучасним вимогам до органів судової влади та якісного відправлення правосуддя.

Вже в червні 2015 року Апеляційний суд Луганської області перемістився до відремонтованого приміщення на вулицю Леніна, 16, яку згодом було перейменовано у Бульвар Дружби Народів.

За рік, як Апеляційний суд Луганської області відновив свою роботу у місті Сєвєродонецьк, на честь свята День працівників суду України, 15 грудня 2015 року відбулось урочисте відкриття оновленого приміщення суду.

Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк особисто привітали увесь колектив суду з урочистим відкриттям та подарували пам’ятні подарунки – портрет Великого Кобзаря, текст Гімну та оберіг у виді вишитого рушника.

Впродовж 2015 -2017 років в Апеляційному суді Луганської області було створено гідні умови для безперешкодного доступу до правосуддя.

Основою реформування системи судоустрою стало внесення змін до розділу «Правосуддя» Конституції України у червні 2016 року, а також, ухвалення ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя». Вказані законодавчі акти передбачили зміни не лише у системі судоустрою держави, але й докорінно змінили підходи до призначення суддів на посади. Крім того, прикінцеві положення до ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» стали своєрідною дорожньою картою подальших змін у судовій системі, впровадження яких відбувалось протягом 2017 року.

18 травня 2018 року члени Ради суддів України відвідали Апеляційний суд Луганської області, де провели своє перше засідання після обрання З’їздом суддів України.

(Разом із керівництвом апеляційного суду члени Ради суддів висадили «дерево Правосуддя», та долучились до озеленення «Алеї Права» Апеляційного суду Луганської області)

МИ ПРАЦЮВАЛИ РАЗОМ! Судді Апеляційного суду Луганської області

Судді у відставці

Робота суду невпинно набирала обертів. Керівництву та колективу суду, у скрутний для Луганщини час, вдалося налагодити відправлення правосуддя належним чином, була розроблена та затверджена комунікаційна стратегія суду, яка передбачала відкритість для суспільства та співпрацю зі ЗМІ, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування.

Фундаментальною віхою судової реформи стало підписання Президентом України 29 грудня 2017 року Указу № 452/2017 «Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах». Вищезгаданим Указом, зокрема, ліквідовано апеляційний суд Луганської області та, відповідно, утворено Луганський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Луганську область, з місцезнаходженням у містах Сєвєродонецьк та Луганськ.

Днем початку роботи Луганського апеляційного суду визначено 03 жовтня 2018 року, згідно із повідомленням голови суду, опублікованим в газеті «Голос України» № 185 (6940).

Указом Президента України від 28.09.2018 року № 297/2018 «Про переведення суддів» майже всіх суддів Апеляційного суду Луганської області переведено на роботу на посади суддів Луганського апеляційного суду.

(Сучасна будівля Луганського апеляційного суду)

День 02 жовтня 2018 року ознаменувався проведенням перших зборів суддів новоутвореного Луганського апеляційного суду.

З початком роботи новоутвореного Луганського апеляційного суду до апарату суду були переведені майже всі державні службовці та робітники які розпочинали свою роботу ще в м. Луганську та розпочали роботу в м. Сєвєродонецьк, згідно нового штатного розпису.

Сьогодні в приміщені Луганського апеляційного суду є всі умови для комфортного та належного відправлення правосуддя.

Наразі проводиться постійна робота по підвищенню відповідності приміщення суду потребам судової системи для забезпечення своєчасного та ефективного відправлення правосуддя, зокрема: створено належні умови для перебування громадян у приміщеннях суду; забезпечується належний доступ громадськості до судової інформації; у вестибюлі суду встановлено інформаційний монітор та стенди, на яких висвітлюється графік розгляду справ, інформація про роботу установи; постійно оновлюється та наповнюється інформація про діяльність суду на офіційному веб-сайті суду; забезпечується належний доступ до приміщень суду, судової інформації, участі в судовому процесі для людей з особливими потребами.

(Зала судових засідань)

(Суд сьогодні)

У фойє суду облаштовано місце відвідувача, яке обладнано комп’ютерною технікою та Інтернетом.

Запровадження інноваційних технологій у сфері обслуговування відвідувачів суду, злагоджена робота всіх працівників та врахування потреб суспільства дають позитивні результати й забезпечують формування оптимального рівня довіри з боку громадськості.

(Зустріч із представниками Відділу регіонального представництва в Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)

(Ознайомчий візит суддів Луганського апеляційного суду до інституцій Ради Європи)

(Луганським апеляційним судом спільно з проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» проведено Круглий стіл по обговоренню питань функціонування правосуддя на сході України)

(Досвідчені працівники суду радо діляться досвідом із студентами правниками! Приймати до виробничої практики студентів юридичних спеціальностей – регулярна практика Луганського апеляційного суду)

(Вперше за останні роки було сформовано футбольну команду суду із суддів та працівників апарату суду)

(Участь суддів та працівників апарату у ювілейному турнірі з міні-футболу серед команд судових установ із розіграшу "Кубка Феміди" ініційований Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією)

(Практичне заняття для студентів правників)

(Працівники апарату долучаються до святкових флешмобів на честь державних свят)

Здійснення правосуддя є не лише вкрай важливим, але й надзвичайно складним процесом. Та незважаючи на такі складні умови, судову установу

Луганській області вдалось не лише зберегти, але й багато в чому вдосконалити. Історія Апеляційного суду Луганської області та новоутворення Луганського апеляційного суду у місті Сєвєродонецьк є історією незламності, міцної волі та бажання до втілення законності та верховенства права на території Луганської області.

За інформацією пресслужби суду