Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.01.2019, 11:40

Виклики для комунікації судової влади у сучасному суспільстві - семінар-майстерня від міжнародних експертів з Польщі Виклики для комунікації судової влади у сучасному суспільстві - семінар-майстерня від міжнародних експертів з Польщі

Виклики для комунікації судової влади у сучасному суспільстві - творча майстерня від міжнародних експертів з Польщі Ярослава Гвіздака та Лукаша Боярського 23-24 січня працює у Києві для прес-секретарів судів, суддів-спікерів, представників Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України та журналістів. Участь у семінарі беруть представники з Київської, Закарпатської, Хмельницької, Вінницької, Сумської областей та міста Києва.

Інтерактивний семінар-майстерню організовано Проектом ЄС "Право-Justice" за участі Комітету Ради суддів України з питань комунікації з міжнародними організаціями.

Орган суддівського самоврядування на заході представляли члени Ради суддів України Інна Плахтій, Вадим Бутенко, Олексій Котеньов, а також представниця прес-служби Валентина Пастухова.

Самі ж експерти з Польщі приїхали в Україну з метою вивчення питання комунікації у судовій владі.

Відтак, семінар-майстерня стала підсумковою подією експедиції у частині оцінки рівня комунікації у судовій владі України, бо, як зазначили на початку зустрічі пан Гвіздак та пан Боярський, "без розуміння ролі і значення кожного органу суддівського врядування і самоврядування, оцінювати рівень комунікації судової влади з суспільством, а тим більше давати свої рекомендації, навіть ті, які реально спрацювали у стосунках поляків із судовою владою країни, буде надзвичайно складно".

Щодо семінару, то тренери розпочали його з представлення "Польської історії" – тематичного дослідження судової влади Польщі, її нинішньої ситуації у контексті модельних судів, питань комунікації та довіри, підтримки збоку суспільства. Надалі всі вправи, мозкові штурми, моделювання побудов комунікацій, що пропонувалися учасникам тренінгу, базувалися на "польській історії" – історії, у якій спроби урядовців змінити судову владу, звузити незалежність судів і суддів, переформатувати Конституційний і Верховний Суди країни, викликали масові протести громадськості. Поляки вийшли на вулиці столиці та великих міст з єдиною метою – захистити Конституцію Польщі та незалежність судів і суддів.

Чи може повторитися "польська історія" в Україні? Суди з громадськістю чи громадськість з судами в Україні? Чи усвідомлюють українці, що незалежність судової влади, це в першу чергу захист їхніх прав і свобод? На ці, на перший погляд, риторичні питання, шукалися відповіді і пропонувалися варіанти організації комунікації судової влади на усіх рівнях суспільно-адміністративного устрою, починаючи від громади і закінчуючи столичними державними структурами.

У підсумку, перші результати роботи майстерні від польських експертів будуть використані у розробці навчальної програми для Прес-центру судової влади України, суддів-спікерів та працівників прес-служб судів.

Прес-служба РСУ