Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.09.2021, 16:53

Виклики для правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України та пандемії COVID-19 обговорили в Києві Виклики для правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України та пандемії COVID-19 обговорили в Києві

Збройний конфлікт на сході України та пандемія COVID-19 створюють труднощі для здійснення правосуддя, проте відновлення довіри людей у правові інститути є ключовим. IV Форум суддів "Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході Україні", що відбувся 16 вересня 2021 року в місті Києві був зосереджений на пошуках шляхів для подолання цих викликів. Понад 100 представників судової системи різних інстанцій та юрисдикцій, національні та міжнародні експерти у юридичній галузі взяли участь у IV Форумі суддів. Раду суддів України, під час роботи форуму, представляв Голова Богдан Моніч.

Цього року у світлі обговорення опинилися проблеми, що пов’язані з особливостями здійснення правосуддя в умовах багаторічного збройного конфлікту, що триває на сході України. Окрема увага була також зосереджена на труднощах у доступі до правосуддя, що виникли у зв’язку з пандемією COVID-19.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила, що пандемія та карантинні обмеження, введені для сповільнення поширення COVID-19, створили додаткові труднощі для злагодженої роботи системи правосуддя та верховенства права, обмежуючи доступ до суду та перешкоджаючи вільному пересуванню людей, які перетинають "лінію зіткнення" у пошуку справедливості та захисту.

Виступаючі перед учасниками форуму Голова Ради суддів України звернув увагу на проблему нестачі кадрів в судовій гілці влади, що дуже відчутно особливо в Луганській та Донецькій областях. Користуючись нагодою від подякував всім суддям, а особливо Луганської та Донецької областей, за їх щоденну роботу та стійкість.

В ході форуму також було представлено звіт за результатами дослідження потреб і перспектив підвищення спроможності місцевих загальних судів і системи БПД в Донецькій та Луганській областях у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом, при впровадженні в Україні правосуддя перехідного періоду, здійснене UNDP Ukraine / ПРООН в Україні.

Результати напрацьованих обговорень допоможуть сформувати цілісне бачення, як подолати поточні виклики та посилити ефективність правосуддя та верховенства права. Участь у IV Форумі взяли понад 100 представників судової системи різних інстанцій та юрисдикцій, національні та міжнародні експерти у юридичній галузі взяли участь у IV Форумі суддів, що відбувся сьогодні у Києві. Частина експертів – близько 70, – долучилися до заходу безпосередньо, та ще більше 40 професіоналів – підключилися онлайн, аби не створювати додаткових загроз для поширення COVID-19.

Нагадаємо, форум відбувся у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Пресслужба РСУ