Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.02.2020, 12:41

​Виклики та перспективи формування ВККСУ обговорили під час шостого засідання Міжнародної консультативної ради ​Виклики та перспективи формування ВККСУ обговорили під час шостого засідання Міжнародної консультативної ради

Вчора 5 лютого 2020 року у Вищій раді правосуддя під час чергового засідання Міжнародної консультативної ради міжнародні експерти та представники судової гілки влади обговорили дорожню карту впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, напрацьовані рекомендації за результатами проекту "Зручний суд" та розробку єдиного бренд-буку судової влади в напрямку інформаційного забезпечення приміщень судів міста Києва.

І все ж основним питанням для обговорення під час засідання стало питання формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Нагадаємо, Законом України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" передбачено нову процедуру формування складу ВККСУ.

Член Ради суддів України Віктор Остапук зауважив, що Рада суддів України, із свого боку, виконала вимоги закону та обрала своїх представників до складу Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

"Рада суддів України, в короткі строки, зробила все залежне від неї для виконання вимог Закону, однак ми бачимо, що з 7 листопада 2019 року ВККСУ не сформована. В той же час перед судовою гілкою влади стоять виклики, які не можливо вирішити без участі цього органу суддівського врядування, а це і переведення суддів, призначення суддів, кваліфікаційне оцінювання та процеси добору суддів", - підкреслив Віктор Остапук.

Цю думку підтримав і заступник Голови ВРП Олексій Маловацький. Він зазначив, що на сьогодні нестача кадрів у судах становить близько 2000 осіб. Природний відтік кадрів – близько 10 чоловік кожного місяця. У восьми судах України взагалі не здійснюється правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів. Якщо врахувати, що всього у судовій системі приблизно 7500 посад суддів, за підрахунками експертів, у судах не вистачає кожного третього судді.

Олексій Маловацький наголосив, що згаданим Законом України не передбачено можливості ВРП самостійно утворити конкурсну комісію та зобов’язати іноземні організації направити експертів, що створює небезпечну ситуацію під час формування ВККСУ.

Заступник Голови ВРП нагадав, що до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України мають входити три особи, обрані Радою суддів України з числа її членів, та три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної відповідно до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд".

Тобто подати свої кандидатури можуть лише ті експерти, які вже пропонувалися до складу Громадської ради міжнародних експертів. ВРП порушувала питання перед Верховною Радою України, Конституційним Судом України, що Україна не може примусити міжнародні організації виконати Закон України.

"Маючи багато повноважень, ВРП не має можливості реалізувати їх повною мірою за відсутності сформованої ВККСУ", – наголосив Олексій Маловацький. Сьогодні, як повідомив заступник Голови ВРП, подали кандидатури до складу ВККСУ 189 осіб. ВРП продовжила до 10 березня 2020 року строк для формування міжнародними та іноземними організаціями конкурсної комісії для проведення конкурсу до ВККСУ.

Учасники зустрічі погодились, що наразі слід шукати шляхи щодо прискорення формування ВККСУ задля забезпечення нормальної діяльності органів судової влади.

Участь у заході взяли: заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, члени ВРП Лариса Швецова, Олег Прудивус, Світлана Шелест, Оксана Блажівська, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар; від Представництва Європейського Союзу в Україні: Голова Міжнародної консультативної ради Реда Молєне, керівник відділу програм допомоги "Належне управління та розвиток демократії" Мартін Клауке, координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Манфредас Лімантас, аташе з політичних питань Мартін Шредер; від Проекту Європейського Союзу "Право-Justice": керівник Проекту Довидас Віткаускас, міжнародний експерт Проекту Ерік Сванідзе, міжнародний експерт Анна Адамска-Галлант, операційний менеджер Інна Ліньова, головний міжнародний експерт з питань електронного правосуддя Івар Талло; від Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові спеціаліст з координації програм відділу програм з розвитку та врядування Місії Олександр Піскун; від Програми USAID реформування сектору юстиції "Нове правосуддя": керівник Програми Девід Вон, заступник керівника Наталія Петрова, юридичний радник Сергій Сученко; від Державної судової адміністрації України: заступник Голови Сергій Чорнуцький, радник Голови Ірина Войтюк, начальник управління інформатизації та судової статистики Олександр Слоніцький; від ДП "Інформаційні судові системи" – перший заступник генерального директора Тарас Олійник; від Національної школи суддів України – ректор Микола Оніщук.

Нагадаємо, що Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя створено відповідно до рішення ВРП від 13 червня 2017 року № 1548/0/15-17 з метою налагодження, розвитку та підтримки відносин між національними та іноземними органами й установами системи правосуддя, а також міжнародними організаціями, задля обміну досвідом, консультативною, експертною, іншою допомогою для впровадження цілей судової реформи в Україні, а саме: утвердження незалежності судової влади, впровадження принципу верховенства права, проведення оновлення судової влади та здійснення дисциплінарних проваджень стосовно суддів на підставі законодавчих процедур, заснованих на найкращих міжнародних стандартах.

Пресслужба РСУ