Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.04.2017, 05:54

"ВККСУ надасть роботи кандидатам до Верховного Суду на запит їх авторів", – Сергій Козьяков

Вища кваліфікаційна комісія суддів України надаватиме копію екзаменаційної роботи кандидату до Верховного Суду, який зробить персональний запит.

"Останнім часом окремі представники громадських організацій закликають ВККСУ оприлюднити роботи кандидатів. Це зможе власноруч зробити кандидат, якщо прийме для себе таке рішення, звернеться до Комісії та отримає копію своєї роботи", – зазначив Голова Комісії.

Сергій Козьяков наголосив, що викладення до мережі 520 робіт призведе до спекуляцій та загроз конкретним кандидатам. Про це також йдеться у висновку Консультаційної ради Європейських суддів № 17, п.48.

"Оголошуючи умови до початку конкурсу, ми не попереджали кандидатів щодо публікації їх робіт. Зробити це зараз означає змінити умови під час конкурсу. Ми маємо враховувати позицію не тільки тих учасників, для яких конкурс закінчився, але й тих, які його продовжують", – вважає Голова Комісії.

Сергій Козьяков підкреслив, що «професійні якості кандидатів оцінюють виключно члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за методикою, яку розробили експерти проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції". "Викладення робіт до мережі призведе лише до чергових дискусій та порівнянь, які ґрунтуються на суб’єктивному баченні, а не професійній оцінці", – наголосив він.

Голова Комісії нагадав, що Громадська рада доброчесності створена з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання (стаття 87 Закону України "Про судоустрій та статус суддів").

"Чекаємо від ГРД ґрунтовних висновків щодо доброчесності кандидатів та їх професійної етики. До речі, кожен у цьому може допомогти і ВККСУ, і ГРД, надаючи нам відому інформацію та аналізуючи досьє кандидатів, які розміщено на офіційному веб-сайті Комісії", – додав Сергій Козьяков.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-центр судової влади