Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.03.2018, 10:19

ВККСУ продовжить кваліфікаційне оцінювання суддів і закликає ГРД виконувати свої обов’язки згідно із законом ВККСУ продовжить кваліфікаційне оцінювання суддів і закликає ГРД виконувати свої обов’язки згідно із законом

Громадська рада доброчесності здійснює важливу функцію у процесі оцінювання суддівського корпусу країни. Комісія пропонує ГРД продовжувати виконання своїх обов’язків та зважати на прості правила оформлення документів – це сприятиме реальній допомозі у перезавантаженні суддівського корпусу.

Вперше в історії України в рамках судової реформи відбувається масштабне кваліфікаційне оцінювання всіх суддів країни. Мета оцінювання – перевірити, чи відповідає суддя займаній посаді за критеріями компетентності,етики та доброчесності.Судді, які не пройдуть оцінювання успішно, будуть звільнені.

Процедура кваліфікаційного оцінювання передбачає проходження психологічних тестів, іспиту, що складається з тестування для перевірки рівня знань у сфері права та практичного завдання з підготовки судового рішення, а також співбесіди за результатами дослідження суддівського досьє. В такому досьє міститься інформація, надана численними компетентними органами. Один із документів надає Громадська рада доброчесності − орган, який має сприяти ВККСУ у проведенні кваліфікаційного оцінювання.

Однак ГРД відмовилась виконувати приписи Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно документів, які надсилаються до Комісії, та оголосила про припинення своєї участі у кваліфікаційному оцінюванні.

Звертаємо увагу, що проведення кваліфікаційного оцінювання – важливий процес судової реформи. І саме для нього згідно зі статтею 87 профільного закону створено Громадську раду доброчесності.

У зв’язку із зазначеним ВККСУ пропонує Громадській раді доброчесності виконувати покладені на неї законом обов’язки та сприяти оцінюванню суддів шляхом надання ґрунтовних, належним чином оформлених висновків та інформації стосовно суддів України. Для усунення недоліків вже поданих документів ВККСУ надала ГРД додаткові 10 робочих днів.

З листопада 2017 року перші 990 суддів із 5700 розпочали проходити оцінювання. 23 березня 2018 року відбулися перші співбесіди. Таким чином, процедура оцінювання триває чотири місяці. Втім, у своєму висновку від 26 жовтня 2015 року Венеціанська комісія вказала, що ця процедура має бути «обмеженою в часі, проведеною швидко та ефективно з найвищою мірою обережності».

Наголошуємо, що прагнення розтягнути у часі і без того довготривалу процедуру оцінювання суперечить висновкам Венеціанської комісії.

Під час проведення співбесід ВККСУ була змушена перенести співбесіди із 17 суддями через невідповідність поданих ГРД висновків Регламенту ВККСУ, що передбачає прості правила:

подавати інформацію та висновки завчасно (за 10 днів до початку співбесіди);

підписувати документи, що подаються ГРД (всіма членами ГРД, які брали участь у їх ухваленні);

надавати можливість суддям пояснити виявлені ГРД факти (рекомендації та звіти КРЄС №17, Ради Європи, БДІПЛ/ОБСЄ щодо права судді на відповідь).

Комісія діє відповідно до законодавства України, оскільки дотримання процедур важливе для забезпечення прав всіх людей, які чекають на результати судової реформи. Це стосується встановлення порядку проведення кваліфікаційного оцінювання, яке визначено профільним законом, оголошення графіків та надання часу для виправлення недоліків для максимального врахування інформації від представників ГРД.

ВККСУ інформує громадян України, що кваліфікаційне оцінювання продовжуватиметься як заплановано.

Вже 27 березня 2018 року відбудуться наступні співбесіди із суддями, що проходять оцінювання. Комісія рекомендує суддям, стосовно яких здійснюється процедура кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, демонструвати витримку і стресостійкість.

Кожен громадянин може слідкувати за співбесідами із суддями на каналі ВККСУ в YouTube, а також сприяти реалізації судової реформи.

Закликаємо всіх громадян допомагати Комісії у проведенні оцінювання та надавати перевірені факти щодо доброчесності суддів зі всіх регіонів України до ВККСУ. Зараз у нас є спільний шанс реформувати судову владу.

За інформацією прес-служби ВККСУ

Прес-служба РСУ