Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.07.2019, 06:28

​Врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів обговорювали у Хмельницькому апеляційному суді ​Врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів обговорювали у Хмельницькому апеляційному суді

26 липня у Хмельницькому апеляційному суді відбулась консультативна зустріч Ради суддів України із головами судів області. Мета – обговорення проблемних питань врегулювання конфлікту інтересів в процесуальній і позапроцесуальній діяльності судді, визначення та узагальнення типових ситуацій, надання суддям рекомендацій щодо запобігання, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Доповідачі: голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов, суддя Верховного Суду, члени комітету Людмила Дьомич, суддя Кропивницького апеляційного суду та Оксана Марченко, суддя господарського суду міста Києва, член комітету з питань співпраці з державними, громадськими організаціями, засобами масової інформації Ради суддів України Оксана Савенко, суддя Городищенського районного суду Черкаської області. У заході взяли участь також представники Проекту підтримки судової реформи, Національного суддівського інституту Канади Валерія Кохан, кандидат юридичних наук, експерт з питань судової реформи, та Олександра Баранюк, менеджер з організації заходів. 

Рада суддів України - це єдиний орган, уповноважений на здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів. Рада приймає рішення про врегулювання конфлікту інтересів, в яких зазначає, як можна такий конфлікт врегулювати у конкретній ситуації. Це рішення є обов’язковими до виконання. Рада також надає роз’яснення з таких питань за зверненнями суддів.

Одне з нещодавніх рішень стосувалось розгляду судами справ, стороною в яких виступає людина, яка є присяжним (присяжною) у цьому суді. Згідно із рішенням РСУ від 05.07.2019 у судді не виникатиме конфлікту інтересів під час розгляду такої справи, якщо у нього (неї) відсутній приватний інтерес відносно присяжного (присяжної). Оцінюючи наявність такого приватного інтересу потрібно брати до уваги увесь спектр відносин (особисті, дружні, позасудові, тощо), які склались між ними. Тож необов’язково розгляд справи судом, коли одним із учасників виступає присяжний, створюватиме конфлікт інтересів.

Рада регулярно проводить такі зустрічі у різних регіонах України, за результатами яких вже укладений відповідний Посібник на допомогу судді. За результатами сьогоднішнього обговорення планується його доповнити.
За інформацією прес-служби Хмельницького апеляційного суду

Прес-служба РСУ