Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.05.2017, 07:57

"Врегулювання конфлікту інтересів у судовій владі" – за 2016 рік до РСУ звернулися 96 суддів

26 червня 2017 року Раді суддів України було представлено проміжний проект звіту "Врегулювання конфлікту інтересів у судовій владі України", який підготував на замовлення програми USAID"Нове правосуддя" доктор Тільман Хоппе – європейський експерт з питань запобігання та протидії корупції.В засіданні круглого столу взяли участь члени Ради суддів України на чолі з Головою РСУ Валентиною Сімоненко, керівник Програми USAID"Нове правосуддя" Девід Майкл Вон, його заступник Наталія Петрова, міжнародні експерти, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та судді з різних судів, які зацікавлені у вирішенні питань конфлікту інтересів.

Вітаючи учасників круглого столу, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що до врегулювання конфлікту інтересів Рада суддів України звернулася ще 2002 року, коли було прийнято кодекс суддівської етики. "Саме через кодекс суддівської етики ми намагалися врегулювати питання, які зараз відіграють значну роль не тільки у здійсненні правосуддя суддею, а й визначають у подальшому його суддівську кар'єру", - сказала очільниця суддівського самоврядування. 

Вона також нагадала, що Рада суддів України першою серед державних органів влади підготувала і, що найголовніше, почала застосовувати положення "Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи", яким чітко регламентуються основні способи та форми, зміст та порядок застосування превентивних механізмів щодо виникнення конфлікту інтересів, а також основні заходи з врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів.

Валентина Сімоненко інформувала присутніх про те, що Рада суддів України здійснює необхідні дії для встановлення фактів щодо наявності або відсутності конфлікту інтересів, а також вирішує, чи підлягає конфлікт інтересів врегулюванню в порядку, визначеному процесуальним законом. Разом з тим судді зобов’язані повідомляти РСУ про наявність конфлікту інтересів у їх діяльності (мова йде про усіх учасників процесу). Про те, що такий механізм працює говорять перші статистичні данні: у 2015 році за роз'ясненням ситуацій, які пов'язані з конфліктом інтересів, до Ради суддів України звернулося 15 суддів, а вже у 2016 році – 96.

Прес-центр судової влади