Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.02.2019, 14:35

ВРП запропонувала ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС ВРП запропонувала ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС

28 лютого 2019 року Вища рада правосуддя розглянула питання про затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Доповідач із зазначеного питання – член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова поінформувала, що Вища рада правосуддя відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначаються Конституцією України, цим Законом та Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до пункту 2 § 2 «Прикінцеві положення» розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» зміни до пункту 13 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», згідно з яким Вища рада правосуддя набуває повноважень затверджувати Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, вводяться в дію з дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

При цьому Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» встановлено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

1 грудня 2018 року в газеті «Голос України» та на офіційному веб-порталі «Судова влада України» Державна судова адміністрація України оголосила про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Робочий варіант проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему вперше був надісланий до Вищої ради правосуддя 4 лютого 2019 року.

27 лютого 2019 року за результатами проведення консультацій з Радою суддів України в ході підготовки Консультативного висновку щодо проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25 лютого 2019 року № 10, до Вищої ради правосуддя надійшов проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Доповідач зазначила, що на адресу Вищої ради правосуддя надійшли численні зауваження до вказаного проекту Положення від місцевих та апеляційних судів, Касаційного адміністративного суду Верховного Суду, Касаційного кримінального суду Верховного Суду, Верховного Суду, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, які потребують опрацювання.

«27 лютого 2019 року Вища рада правосуддя працювала із представниками Державної судової адміністрації України та державного підприємства «Інформаційні судові системи», водночас надійшли численні зауваження і проект Положення потребує більш детального і ретельного опрацювання»,– зазначила Тетяна Малашенкова.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя вирішила повернути Державній судовій адміністрації України проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему на доопрацювання, запропонувати ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Нагадаємо, Рада суддів України ще у листопаді 2018 року звертала увагу на проблеми, які виникли в судах із запровадженням  Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи і закликала Державну судову адміністрацію України вжити необхідних заходів.

Про це ж йшлося і на засіданні Ради суддів України 25 лютого.2019 року в результаті якого прийнято рішення №10 яким затверджено Консультативний висновок Ради суддів України щодо проекту Положення «Про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему».

Джерело: Управління інформації

та забезпечення комунікаційної діяльності

Прес-служба РСУ