Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.04.2021, 11:24

Взаємодію між суддями та журналістами обговорили сьогодні під час регіонального семінару Взаємодію між суддями та журналістами обговорили сьогодні під час регіонального семінару

Про побудову продуктивних взаємовідносин між суддями та журналістами говорили сьогодні представники судової гілки влади та засобів масової інформації під час регіонального онлайн семінару “Взаємодія між суддями та журналістами”.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Він подякував Національній школі суддів України та Проєкту Ради Європи "Правова освіти у галузі свобода слова в Україні" за привернення уваги до такої важливої теми.

"Хочу підкреслити, що Рада суддів України була однією з перших, хто взагалі підняв питання комунікації судової гілки влади із засобами масової інформації на новий рівень починаючи з 2014 року. Так, слід констатувати, що останніми роками ця робота проводилась не так активно, тому я радію, що до оновленого складу РСУ повернувся Олександр Сасевич, який в 2014 році очолював комітет з комунікації РСУ, та займався якраз розвитком комунікацій. Завдяки йому та команді було утворено прес-центр судової влади, запроваджено інститут суддів-спікерів в судах, проводилась активна робота, щоб в кожному суді був прес-секретар, або прес-служба, сформовано перші рекомендації судам щодо висвітлення своєї діяльності та розроблена навчальна програма для прес-служб судів з комунікації. Насправді, зараз ми хочемо цю роботу до певної міри відновити і активізувати з тією метою, щоб суди стали відкритими для засобів масової інформації", – сказав очільник органу суддівського самоврядування Богдан Моніч.

Він також зауважив, що досить багато коректив в роботу судів було внесено епідемією короновірусу. До Ради суддів України почали надходити звернення від ЗМІ щодо не допуску журналістів до приміщень судів і кількість звернень не зменшується, а навпаки збільшується.

"Я хочу нагадати, що ще у 2020 році РСУ спочатку затвердила рекомендації, досить гнучкі, стосовно роботи судів в умовах карантину, але після того, як до кас почали звернення журналістів про те, що вони не можуть потрапити на судове засідання, Рада суддів ухвалила ще одне рішення. Позиція РСУ полягає в тому, що має бути віднайдений баланс між життям і здоров’ям відвідувачів суду і правами журналістів. І основна позиція полягає в тому, що суд зобов’язаний проводити трансляції судових засідань, особливо у резонансних справах" - підкреслив Голова Богдан Моніч.

На думку Богдана Моніча про те, що робота в напрямку комунікації має бути покращена свідчить й те, що навіть окремі очільники найвищих органів судової гілки влади не завжди знають про роботу, яка проводиться РСУ з метою покращення співпраці журналістів з судами та суддями.

"В окремих ЗМІ я чув коментарі, що у існуючій редакції змін до Кодексу суддівської етики Рада суддів України хоче заборонити суддям коментувати винесені рішення. І власні, і свого суду. Як раз все навпаки: чинна редакція Кодексу передбачає те, що суддя не може коментувати судові рішення. А у запропонованих змінах до Кодексу РСУ пропонує чітко врегулювати те, що заборона з коментування судових рішень не має поширюватись на публічні заяви у зв’язку з виконанням посадових обов’язків, в тому числі з виконанням обов’язків судді-спікера, на питання роз’яснення судових процедур, на питання тлумачення чинного законодавства. Ми розуміємо, що норма у теперішній редакції не може існувати. Саме тому ми рухаємось тим шляхом, щоб суди були відкритими до ЗМІ, не ховалися від них, а дійсно були відкритими до представників ЗМІ та активно коментували судові рішення, особливо якщо вони викликають суспільний резонанс"– резюмував Богдан Моніч.

На завершення промови Голова Ради суддів висловив сподівання на продовження таких ініціатив та висловив впевненість, що Рада суддів України активізує роботу РСУ в напрямку взаємодії судів та ЗМІ, що забезпечить більш етичне та професійне висвітлення судових процесів з боку журналістів та надасть змогу суспільству своєчасно отримувати цікаву, важливу інформацію про хід тих чи інших судових проваджень і про ті рішення, що ухвалили суди.

Довідково: серію регіональних обговорень започатковано в рамках реалізації Проєкту РЄ "Правова освіти у галузі свобода слова в Україні" в партнерстві з Національною школою суддів України (НШСУ), Радою суддів України, Львівським та Одеським регіональними відділеннями НШСУ, прес-службою Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Ради суддів України.

Переглянути перебіг семінару можна тут

Пресслужба РСУ