Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.02.2020, 07:20

​За ініціативи Голови Ради суддів України відбулась спільна нарада щодо проблемних питань з допуску осіб до приміщень судів ​За ініціативи Голови Ради суддів України відбулась спільна нарада щодо проблемних питань з допуску осіб до приміщень судів

За ініціативи Голови Ради суддів України Богдана Моніча відбулась спільна нарада щодо проблемних питань, які виникають з допуском осіб до приміщень судів.

Представники Вищої ради правосуддя, Служби судової охорони, Державної судової адміністрації України, Спеціалізованої прокуратури, Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів України спільно обговорили проблемні питання щодо здійснення допуску до приміщень судів учасників судових проваджень, зокрема, фізичних осіб, представників органів державної влади та адвокатів.

Під час наради Голова Служби судової охорони Валерій Бондар ознайомив із станом забезпечення безпеки учасників судових процесів та повідомив присутнім, що під охорону вже прийнято 214 об’єктів системи правосуддя в 16 областях України, продовжується робота з формування територіальних управлінь.

Він запевнив, що під час допуску будь-яких осіб до суду особовий склад служби орієнтований на толерантне відношення до відвідувачів і проведення догляду речей виключно з метою забезпечення безпеки учасників судових проваджень та працівників судів. Відповідні заходи не мають на меті порушити адвокатську таємницю чи таємницю досудового слідства.

"Найголовніше завдання Служби судової охорони – це безпека правосуддя і всіх учасників процесу. І всі, хто звертається до суду, приходить в суд мають розуміти, що це основне завданням Служби судової охорони", - підкреслив Валерій Бондар.

В ході зустрічі сторони обмінялись думками щодо можливості удосконалення порядку допуску осіб до приміщень судів та обговорили подальші спільні дії.

Сторони погодились, що необхідно проводити роз'яснювальну роботу серед усіх учасників судових проваджень як щодо правил поведінки в суді, так і щодо тих предметів, які не варто брати з собою до суду, а тому прийнято рішення спільно проводити навчання серед адвокатів, прокурорів, учасників процесу.

Кожен факт умисного пронесення до судових установ заборонених предметів має розцінюватися як прояв неповаги до суду, а у випадках, коли такі порушення допускають представники державних органів чи адвокати, – ці особи мають піддаватися заходам дисциплінарного впливу.

Так, Державній судовій адміністрації України було рекомендовано активізувати роботу по придбанню сканерів та інших видів техніки, які давали б можливість здійснювати безпекові заходи без необхідності догляду речей та документів учасників процесів.

В свою чергу працівники органів судової охорони під час вимушеного догляду осіб мають вжити всіх заходів для того, щоб він не сприймався як зазіхання на гарантії діяльності державних обвинувачів, адвокатури чи порушення адвокатської таємниці.

Підбиваючи підсумки наради, Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував присутнім за участь та розуміння ситуації, а також за плідну співпрацю.

"Дуже приємно, що ми маємо спільне розуміння ситуації і шляхів її вирішення. Безпека всіх і кожного – це наш спільний пріоритет! В суді має бути безпечно. Служба судової охорони – молодий орган, який продовжує формуватися і вже ефективно виконує свої функції. Звісно, що має відбуватись спільна роз’яснювальна робота щодо підстав пропуску, здійснення поверхневого огляду, а найголовніше - щодо заборонених предметів та речей", - наголосив Богдан Моніч.

Орган суддівського врядування під час наради представляв Олексій Маловацький, заступник Голови Вищої ради правосуддя. Від ДСА України участь взяла Світлана Глущенко, радниця Голови Державної судової адміністрації України, а Спеціалізовану прокуратуру представляв Валерій Кривонос.

Від адвокатської спільноти участь у нараді взяли Вадим Красник, керівник секретаріату Національної асоціації адвокатів України та Ігор Колесников, секретар Ради адвокатів України.

Пресслужба РСУ