Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.11.2016, 16:15

Заява Вищої ради юстиції, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України Заява Вищої ради юстиції, Ради суддів України  та Державної судової адміністрації України

Від судів і територіальних управлінь ДСА України до Вищої ради юстиції, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України постійно надходить інформація стосовно неналежної охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України, що призводить до виникнення надзвичайних подій.

17 листопада 2016 року під головуванням судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Хомініч С. В. відбувався розгляд цивільної справи № 214/4557/16-ц за позовом
Вайсбурд М. Г. до ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго", третя особа зі сторони позивача: Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії, про захист прав споживачів.

Під час проведення судового засідання в зазначеній справі присутніми в судовому засіданні особами, які не були учасниками процесу, вчинено неповагу до суду у вигляді невиконання розпоряджень головуючого у справі судді, непідкорення вимогам судового розпорядника в частині припинення порушення порядку в судовому засіданні.

Підтримання громадського порядку в суді, а також охорону приміщень Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області здійснює підрозділ Національної поліції України особливого призначення "Кривбас".

На вимогу поліцейського припинити порушення громадського порядку зазначені особи не реагували, окрім того, здійснили напад на поліцейського, який був вимушений зробити попереджувальні постріли в приміщенні суду.

На виклик до суду прибула слідчо-оперативна група Саксаганського ВП КВП ГУНП України в Дніпропетровській області. Ведуться слідчі дії.

Станом на 18 листопада 2016 року з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні та місцеві суди, 453 (56,44%) будівлі не охороняються взагалі, 197 (24,58%) – тільки вдень, 5 (1%) – лише вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 146 приміщення (18,21%).

Вища рада юстиції, Рада суддів України та ДСА України звертають увагу на неприпустимість неналежного здійснення охорони судів та наголошують на тому, що такі дії призводять до вільного доступу до приміщень судів осіб, які перешкоджають роботі судів, належному веденню судових справ, і мають наслідком порушення гарантованого Конституцією України права людини на звернення до суду за захистом прав і свобод.

Довідково: Відповідно до пункту 39 розділу XII Закону України "Про судоустрій і статус суддів" тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

Зауважимо, що 17 жовтня 2016 року Державна судова адміністрація України направила проект Тимчасового порядку охорони судів, інших органів та установ системи правосуддя на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, який до сьогодні не розглянуто.

Голова Вищої ради юстиції                                         Ігор Бенедисюк

Голова Ради суддів України                                        Валентина Сімоненкo

Голова Державної судової адміністрації України    Зеновій Холоднюк