Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.03.2017, 07:44

Закарпатський регіональний судовий форум "Стандарти Ради Європи: нові повноваження органів судової влади України". Закарпатський регіональний судовий форум

Судді з різних регіонів України разом з представниками Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, за участю регіональних ЗМІ обговорили проблеми функціонування судової влади України та шляхи їх вирішення.

У заході взяли участь: секретар Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя Алла Лесько, заступник голови Ради суддів України Богдан Моніч, суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Стрілець, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Павло Луцюк, член Ради суддів України Олександр Сасевич, суддя Львівського окружного адміністративного суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук, керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін, менеджер Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Інна Ліньова та інші.

Під час форуму обговорено стратегічні завдання судової реформи, нові повноваження суддівських інституцій в Україні внаслідок проведення судової реформи, можливості розвитку суддівського самоврядування в Україні, а також питання авторитету судової влади.

Виступ під час форуму А.Лесько присвятила здійсненню Вищою радою правосуддя повноваження із забезпечення незалежності суду, а також питанню імунітету судді.

«Незалежність і недоторканність суддів були задекларовані ще в першій редакції Конституції України. Гарантії незалежності суддів як носіїв судової влади були визначені також законами України, які регулювали питання статусу суддів та судоустрою. Однак вперше відповідно до Конституції України створено орган державної влади та суддівського врядування – Вищу раду правосуддя, який відповідно до своїх повноважень зобов’язаний вживати заходів щодо забезпечення незалежності суддів», – наголосила Алла Лесько.

За її словами, Законом України «Про Вищу раду правосуддя» вперше передбачено можливість забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. Зокрема, ВРП надано право вносити подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя. Таке подання є обов’язковим для розгляду відповідним органом чи посадовою особою протягом десяти днів після його отримання, а про рішення, ухвалене за результатами розгляду подання ВРП, та вжиті заходи відповідний орган чи посадова особа зобов’язані невідкладно (але не більше ніж протягом трьох днів) повідомити ВРП.

«Це новий і, на мою думку, найважливіший напрям діяльності ВРП. Значна кількість звернень суддів щодо втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, факти тиску, погроз, порушень порядку при розгляді справ змушують активізувати роботу в цьому напрямі, і ми будемо інформувати як суддів, так і представників інших гілок влади та громадськість про стан незалежності суду, вжиті заходи та досягнуті результати», – зазначила А.Лесько.

Секретар Першої Дисциплінарної палати також поінформувала присутніх про процес здійснення призначення на посади суддів, щодо яких Верховна Рада України не прийняла рішення про обрання безстроково. Щодо кандидатів, стосовно яких Вища рада правосуддя прийняла рішення про внесення подань Президентові України про призначення, жодних перешкод для продовження ними здійснення судочинства виявлено не було.

«Немає вини суддів у тому, при якій владі вони працювали, – вважає Алла Лесько. – Ці люди мають професійний досвід і величезну жагу до професії, раз так довго чекали і продовжують чекати свого призначення. Ми, на відміну від Верховної Ради, не побоялися їх призначити, ми в них віримо і закликаємо,щоб вони нас не підвели».

Бажаючі мали змогу поставити запитання учасникам щодо діяльності ВРП, ВККС і Ради суддів України.

За інформацією відділу взаємодії зі ЗМІ ВРП

Прес-центр судової влади