Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.07.2019, 15:02

​"Законодавче регулювання медіації в Україні" – національна конференція з обговорення законопроектів ​

Сьогодні у Києві відбулася національна конференція "Законодавче регулювання медіації в Україні" у якій взяли участь судді, адвокати, прокурори, народні депутати, представники органів державної влади та громадськості.

Загалом, конференція була приурочена обговоренню законопроекту "Про діяльність у сфері медіації", що був зареєстрований у Верховній Раді України п'ятого червня 2019 року під авторством народного депутата України Юрія Мірошниченка, який власне і презентував його перед фахівцями та громадськістю.

Раду суддів України та суддівську спільноту на конференції представляв заступник Голови Ради Вадим Бутенко. Він зазначив, що будь-яке нововведення у захисті прав громадян має переслідувати одну мету – забезпечення вільного доступу до правосуддя та ефективної реалізації вирішення спору.

Він також зазначив, що медіація (посередництво) — це вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту і на відміну від судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі — медіатор не приймає рішення за них.

"На мою думку, підготовка до законодавчого запровадження медіації, у якому зацікавлені правники, та роз'яснення механізму її застосування у суспільстві, а кажучи про суспільство, ми уявляємо конкретну людину, яка звернеться за допомогою до медіатора, має рухатися паралельно" – наголосив Вадим Бутенко.

"У цьому зв'язку ми повинні чітко розуміти, чи готові наші громадяни, які є представниками протилежних сторін у судових справах, до добровільного, взаємовигідного, справедливого і законного врегулювання спору, що виник між ними", - сказав Вадим Бутенко.

У підсумку конференції її учасники зійшлися на тому, що запровадження медіації, як альтернативи до судового вирішення спорів, потребує широкого обговорення як у професійних колах , так і серед населення.

Прес-служба РСУ