Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.04.2019, 13:11

​"Зловживання правом в юридичному процесі" – тема науково-практичного семінару від НАПрН України ​

Голова Ради суддів України Олег Ткачук взяв участь у науково-практичному семінарі "Зловживання правом в юридичному процесі", який було організовано Київським регіональним Центром Національної академії правових наук України спільно з Центром проблем правосуддя та формування єдиної судової практики і Національною асоціацією адвокатів України.

Вказану тему обговорювали відомі юристи-теоретики та практики з огляду на те, що останнім часом вона стала надзвичайно актуальною у сучасних судових процесах. Аналітична інформація, узагальнена праниками, говорить, що в українському судочинстві практично не залишилось жодного процесу, у якому прокурори й адвокати не зловживали б своїми правами задля досягнення бажаного результату у справі.

З огляду на це правники й обговорювали питання щодо: зловживання правами за новими процесуальними кодексами; зловживання правом у цивільному і нотаріальному процесах; зловживання правом судом, а також обговорили теоретичну модель зловживання правом у кримінальному процесі та форми зловживання правом учасниками судового провадження.

Як зазначив під час обговорення теми Голова Ради суддів України Олег Ткачук, найбільш простим і поширеним зловживання правом серед прокурорів та адвокатів є неявка у судове засідання чи заява про відвід судді.

"Не скажу, що така поведінка суттєво впливає на розгляд справи в цілому, але те, що у такий спосіб судові засідання критично затягуються – це факт. І все це відбувається на фоні збільшення кількості звернень громадян до суду за відновленням справедливості і законності", - зазначив Олег Ткачук.

"У 2018 році на розгляді у судів усіх інстанцій перебувало близько 3,9 млн. справ. У судах першої інстанції розглядалося 3 млн. 343 тисячі 284 справи. Кількість розглянутих справ збільшилася на 369 тисяч у порівнянні із 2017 роком. У порядку кримінального судочинства розглянуто 132 тисячі кримінальних справ та 1 млн. 90 тисяч інших матеріалів. Фактично, суддя першої інстанції слухає близько 120 справ на місяць, тобто 5 справ на кожний робочий день у році. Якщо до цього додати свідоме затягування розгляду справ учасниками судового процесу, уявіть з яким навантаженням доводиться працювати судді", - підсумував статистику учасникам науково-практичного семінару Олег Ткачук.

Він також інформував присутніх про роботу, яка ведеться спільно Радою суддів України, Радою прокурорів та Радою адвокатів щодо розробки спільних принципів професійної етики у сфері правосуддя, саме з метою припинення хибної практики зловживання правом в юридичному процесі.

"У жовтні 2018 року Рада суддів України підписала меморандуми про співпрацю з Радами прокурорів та адвокатів, а також представниками правничих асоціацій з тим, щоб забезпечити можливість реалізації прав і виконання обов'язків усіма, хто здійснює процесуальну діяльність у межах відправлення правосуддя. В результаті дискусій наші Ради прийшли до думки про необхідність затвердження спільних етичних правил. Сьогодні ми завершили їх розробку і передали на затвердження вищими органами самоврядування", - повідомив Олег Ткачук.

Голова Ради суддів України також звернув увагу присутніх на те, що дієвих законних засобів впливу на юристів, які дозволяють собі зловживати правом у юридичному процесі, законами не передбачено, тому дотримання морально-етичних принципів у врегулюванні цієї проблематики будуть мати вирішальне значення.

Прес-служба РСУ