Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.01.2024, 07:53

32 справи війни, за якими радимо стежити цього тижня: ​навідники, партія Шарія і воєнні злочини 32 справи війни, за якими радимо стежити цього тижня: ​навідники, партія Шарія і воєнні злочини

Здача ветеранів АТО і підпал пожежної частини.  Двоє рятувальників із Вишгородського району перейшли на бік росіян під час окупації, стверджує слідство. Олександр Недашківський і В’ячеслав Савенок працювали в 41-ій пожежно-рятувальній частині ДСНС у Київській області. За даними обвинувачення, вони за винагороду від російських військових підпалили свою частину в селищі Іванків 22 березня 2022 року, видавали окупантам ветеранів АТО і патріотично налаштованих місцевих. Недашківському та Савенку інкримінують держзраду.

Засідання призначене на 22 січня о 15:30  у Вишгородському районному суді Київської області.

Повторне слухання справи про злив позицій ЗСУ.  Олег Жигулін ― мешканець Краматорська, який у березні 2023 року повідомив адміну Telegram-каналу “Краматорск.Обстановка” про розташування ЗСУ у місцевій школі. Невдовзі позицію обстріляли росіяни. Слідство інкримінувало чоловіку несанкціоноване поширення інформації про сили оборони України з тяжкими наслідками. Проте апеляційний суд скасував вирок як необґрунтований і відправив справу на повторне слухання. Розгляд буде у закритому режимі.

Засідання призначене на 24 січня об 11:20  в Індустріальному районному суді Дніпра.

Пенсіонерка з Миколаєва.  Як каже слідство, пенсіонерка Наталя Грибкова у липні 2022 року в переписці у Viber раділа через загибель українських військових, критикувала ЗСУ. Людина з такими же прізвищем та ініціалами у 2015 році балотувалася до Миколаївської міськради від нині забороненої проросійської партії “Нова держава”. Грибкову обвинувачують у глорифікації збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 24 січня о 16:00  в Заводському районному суді Миколаєва.

Заклик до перемовин. Олександр Курпіль — депутат Охтирської районний ради від партії “Наш край”. Слідство вважає, що він поширював заклики до зміни кордонів України та до перемовин, допомагав росіянам із продуктами, маршрутами, супроводжував їх. Йому інкримінують державну зраду.

Засідання призначене на 25 січня о 13:00  в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.

Розстріл цивільних. Сергій Агафонов ― солдат 21 окремої мотострілецької бригади 2 загальновійськової армії Центрального військового округу РФ. За даними слідства, разом із іншими військовими РФ він розстріляв у селі Гайворон Чернігівської області двох місцевих. Один із загиблих чоловіків був атовцем, інший ― мисливцем. Агафонова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 24 січня о 14:30  у Бахмацькому районному суді Чернігівської області (in absentia).

Про решту справ читайте на сайті МІПЛ. Цього тижня багато уваги Миколаєву, Сумам і злочинам на Київщині.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 22-26 СІЧНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Справа “Ізоляції”. Прокурор Тарас Семків про (недовічний) вирок Куликовському, роботу з потерпілими та недосконалості законів

Денис Куликовський ― колишній комендант тюрми-катівні “Ізоляція” у Донецьку. Його затримали в Києві у 2021 році. Шевченківський райсуд Києва засудив його до 15 років ув’язнення, які після перерахунку за “законом Савченко” перетворилися на 11. Судовий процес був закритим, вирок за трьома статтями оголосили публічно 3 січня.

ЧИТАТИ НА САЙТІ

Суд вивчив письмові докази у справі Кобліка, якого звинувачують у розстрілі українського військового та імітації страти цивільних

Даніл Коблік — командир батальйону 74-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ із позивним “Магніт”. У 2022 році батальйон окупував село Лукашівка на Чернігівщині. Слідство встановило, що Коблік разом із іншими росіянами викрали українського військового, трьох місцевих і неповнолітнього хлопця.

ЧИТАТИ НА САЙТІ

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки