Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.05.2017, 07:03

62,8 відсотків кандидатів до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у ВККСУ 62,8 відсотків кандидатів до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у ВККСУ

Станом на 16 травня 240 кандидатів (62,8%) до Верховного Суду вже пройшли співбесіди у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Стосовно 19 ухвалено рішення, що вони не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді, рішення щодо ще 72 кандидатів Комісія буде ухвалювати у повному складі після завершення всіх співбесід.

Із 240 кандидатів, які пройшли співбесіди, 171 (71,25%) – судді, 27 (11,25%) – науковці, 24 (10%) – адвокати та 18 (7,5%) мають сукупний стаж.

Нагадаємо, що співбесіди проводять чотири колегії ВККСУ відповідно до спеціалізації касаційних судів у складі Верховного Суду (цивільний, господарський, кримінальний та адміністративний). Під час співбесіди розглядається висновок або інформація щодо кандидата від Громадської ради доброчесності.

Стосовно 240 кандидатів, які пройшли співбесіди, колегії ВККСУ ухвалили такі рішення:

Для 149 (62 %) кандидатів оголошено перерву (застосовується у разі, якщо відсутній негативний висновок ГРД стосовно доброчесності, а також у членів колегії Комісії немає зауважень)

Для 72 (30%) кандидатів оголошено перерву та внесено на розгляд Комісії у пленарному складі (якщо є негативний висновок стосовно кандидата, але колегія Комісії вважає, що рішення має ухвалювати Комісія у повному складі)

19 кандидатів (8%) не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді. Серед них: 16 суддів, 1 науковець та 2 адвокати.

Стосовно 72-х кандидатів (30%) ГРД не виявила обставин, які свідчать про недоброчесність; щодо 90 (37,5%) – надано висновок про невідповідність та щодо 78 (32,5%) – надано інформацію або окрему думку. Найбільше претензій у представників Громадської ради доброчесності до суддів – 87,8% негативних висновків стосуються них.

Співбесіди з кандидатами триватимуть до кінця травня, після чого відбудеться пленарне засідання ВККСУ. Голова Комісії Сергій Козьяков нагадав, що згідно з законом «Про судоустрій та статус суддів» рішення ВККСУ у пленарному складі ухвалюється більшістю від установленого законом складу Комісії. Голосування проводиться за відсутності особи, щодо якої вирішується питання, та інших осіб, які не є членами Комісії (ст.101).

«Під час співбесід усі сторони мали можливість висловитись, а кандидати спростувати негативну інформацію або пояснити суперечливі дані. Для голосування у пленарному складі Комісія дослідить інформацію з досьє, висновку ГРД, пояснень кандидата. Після цього Комісія ухвалить рішення. Ніхто не зможе жодним чином на нього вплинути», – наголосив Сергій Козьяков.

За інформацією прес-служби Комісії  

Прес-центр судової влади