Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.04.2018, 11:28

Як виміряти довіру до суду? Як виміряти довіру до суду?

Як виміряти довіру до суду? Це та багато інших питань стали предметом обговорення на третьому засіданні дорадчої групи партнерів Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Зокрема, Інститутом прикладних гуманітарних досліджень було презентовано проект Методики моніторингу довіри до суду (концепція та інструментарій), підготовлений у співпраці з Радою суддів України.

"Для судової влади питання довіри громадян до суду є надзвичайно важливим, адже ми працюємо для людей. Тому перед Радою суддів України, як вищим органом суддівського самоврядування, постало питання, яким чином швидко і за мінімальних витрат отримувати коректні результати соціологічних досліджень, що відображали бдумку людей про діяльність судів та суддів. І я дуже тішуся з того, що в розпорядженні судової влади нарешті з'явиться інструмент моніторингу довіри до суду (який я умовно називаю "термометр") - Методика, розроблена фахівцями у галузі соціології. Це ще надзвичайно важливо і тому, що вказаною Методикою зможуть послуговуватися будь-які організації, які будуть здійснювати соціологічні дослідження довіри до суду: використання Методики дозволить їм отримувати коректні результати, що спираються на наукову основу. Крім того, проводячи соціологічні дослідження за даною методикою протягом певного часу, у нас з'явиться можливість простежити показники у динаміці." - прокоментувала захід член РСУ Суярко Тетяна. 

Спікерами на засіданні виступали Роман Куйбіда (заступник голови правління Центру політико-правових реформ), Томас Вертелецький (фахівець з моніторингу та оцінювання Програми «Нове правосуддя»), Олена Волянська (експерт Інституту прикладних гуманітарних досліджень), Томас Вертелецький (фахівець з моніторингу та оцінювання Програми «Нове правосуддя»).

На засіданні дорадчої групи партнерів Програми «Нове правосуддя» також були розглянуті: результати та висновки першої програми моніторингу судових процесів, імплементованої Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Центром політико-правових реформ у межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» за фінансової підтримки Уряду Канади; результати всеукраїнського опитування працівників апарату суду та другої хвилі опитування професійних правників, що є учасниками судових проваджень щодо судової реформи, незалежності та підзвітності судової влади, сприйняття корупції та готовності їй протидіяти; проект методики моніторингу довіри до суду, що розроблений Інститутом прикладних гуманітарних досліджень у співпраці з Радою суддів України та Програмою «Нове правосуддя»; результати другого щорічного опитування членів дорадчої групи щодо незалежності та підзвітності судової системи України відповідно показників Європейської мережі рад правосуддя (ЄМРП); пілотний проект щодо апробації Контрольного переліку сприяння якості правосуддя та роботи судів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) в Україні. 

Раду суддів України на засіданні дорадчої групи партнерів Програми «Нове правосуддя» представили Богдан Моніч, Володимир Кравчук, Інна Плахтій. 

 Прес-служба РСУ