Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.10.2020, 14:28

Богдан Моніч: "Фінансове питання для судової влади впродовж року залишається надзвичайно критичним" Богдан Моніч:

30 жовтня 2020 року у Києві відбулося засідання Ради суддів України, у якому взяли участь 19 членів Ради: дев'ять були присутні у залі відеоконференцзв'язку Державної судової адміністрації України, а десять брали участь у засіданні через відеоконференцзв'язку. 19 членів Ради забезпечили кворум, що дозволило розглядати проекти рішень та приймати відповідні рішення.

У засіданні взяла також участь виконувачка обов'язків Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, яка надала членам Ради аналітичну інформацію щодо фінансового забезпечення судів першої та апеляційної інстанції у 2020 році та щодо проєкту держбюджету на 2021 рік, яка лягла в основу рішень перших двох питань порядку денного.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що фінансове питання для судової влади впродовж року залишалось надзвичайно критичним позаяк не вистачало коштів не тільки на матеріально-технічне забезпечення діяльності судів, а й на виплату заробітної плати працівників апарату судів.

"На адресу Ради суддів України продовжують надходити численні звернення від судів щодо серйозних проблем із матеріальним забезпеченням судочинства, особливо що стосується поштових відправлень, зупинка яких становить загрозу для здійснення судочинства, та низького рівня оплати праці працівників апаратів судів. І ці ключові питання ми маємо вирішувати спільно з ДСА України" – сказав Богдан Моніч, надаючи слово Людмилі Гізатуліній. 

Виконувачка обов'язків Голови ДСА України нагадала присутнім, що починаючи з 2019 році, як тільки був сформований проект закону "Про державний бюджет на 2020 рік", ДСА України самостійно і спільно з іншими органами судової влади зверталася до законодавчої влади та відповідних структур виконавчої влади щодо запланованих неприпустимо низьких показників фінансового забезпечення діяльності судової влади на 2020 рік, а саме місцевих загальних та апеляційних судів.

"На 2020 рік обсяг планових показників становив 14,6 мільярда гривень, що лише на 511,9 мільйона гривень або на 4 % більше ніж у 2019 році при запланованому рівні інфляції 6 %. При цьому Міністерством фінансів України не було враховано збільшення розміру суддівської винагороди за рахунок збільшення кількості прожиткових мінімумів, через що, для забезпечення виплати суддівської винагороди у повному обсязі, ДСА України, при розподілі граничних обсягів видатків, довелось суттєво зменшити інші напрямки видатків, такі як фонд оплати праці працівників апаратів судів та інші поточні видатки на забезпечення судочинства. Тобто, нам не були доведені навіть ті обсяги, які доводились усім іншим державним органам. А якщо говорити про видатки розвитку, то їх у 2020 році не було передбачено зовсім", - підкреслила Людмила Гізатуліна.

Разом з тим вона зазначила, що на сьогодні ситуація з виплатою заробітної плати хоч і критична, але контрольована, оскільки, виходячи з тих обсягів і тієї заробітної плати, яку вже працівники апаратів отримали у 2020 році, вона є на рівні заробітної плати працівників інших державних органів.

"Це головний аргумент Міністерства фінансів України, коли мова йде про виплату заробітної плати працівникам апарату судів. У Міністерстві фінансів вважають, що державні службовці у судовій системі такі ж державні службовці як і в інших державних органах, а їхня зарплата відповідає зарплаті їхніх колег з інших державних органів влади"- сказала виконувачка обов'язків Голови ДСА України.

З її слів, критичним на нині залишається фінансування поточних видатків, дефіцит яких становить 631 мільйон гривень. Проте, є розуміння проблеми у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики й робота у цьому напрямку продовжується.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч також підтвердив, що, нещодавно, Комітетом ВРУ з питань правової політики була озвучена принципова позиція про те, що Комітет не буде голосувати за проєкт бюджету на 2021 рік допоки не будуть враховані потреби судової гілки влади саме на забезпечення правосуддя у 2020 році і саме у частині, яка стосується забезпечення діяльності судів першої та апеляційної інстанції.

Відтак, члени Ради суддів одноголосно підтримали рішення щодо фінансового забезпечення судів першої та апеляційної інстанції, у якому зазначили, що такий обсяг фінансових ресурсів для судової гілки влади є відмовою держави фінансово забезпечити судову гілку влади на тому рівні, який би гарантував її незалежність, про яку йдеться у Конституції України, міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.

У рішенні Ради також звертається увага Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної ради України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народних депутатів України, що наявний на сьогодні обсяг бюджетних призначень судової гілки влади є вкрай незадовільним і ставить під загрозу можливість відправлення правосуддя в Україні.

Пресслужба РСУ