Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.01.2021, 15:50

​Богдан Моніч: "Раду суддів України найбільше хвилює питання фінансового забезпечення працівників апарату судів" ​Богдан Моніч:

27 січня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики, під час якого було схвалено доопрацьований законопроєкт Президента Володимира Зеленського стосовно судової реформи №3711 від 22.06.2020 року, який стосується змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного суду та органів суддівського врядування, а також обговорено питання щодо фінансового забезпечення судової влади у 2021 році.

Щодо самого законопроекту, то в першу чергу він покликаний вирішити питання кадрового голоду у судах у частині заповнення вакантних посад суддів та відновлення роботи органу, що відповідає за кваліфікаційне оцінювання суддів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Під час обговорення Раду суддів України представляв Голова Ради Богдан Моніч. Він подякував авторам законопроєкту за роботу, зазначивши, що попри тривалі дискусії та обговорення, законопроєкт вийшов компромісним та перспективним у плані розв'язання нагальних проблем судової влади і довіри до неї.

"Якщо говорити про довіру, я не можу не сказати тут кілька слів. Три мільйони справ суди розглядають щороку. Якщо взяти тільки по два представники у справі, то шість мільйонів людей щорічно приходять до суду. Скажіть, будь ласка, вони йому довіряють чи ні? Тому не варто дискутувати про це питання, бо говорити можна дуже довго. А якщо в цілому і коротко, то ми підтримуємо зазначений законопроєкт і вважаємо, що він може бути прийнятий, тому що він, сподіваємось, може розв'язати основні проблеми, зокрема проблеми кадрового голоду і наповнення судів суддями", - підсумував Богдан Моніч.

Разом з тим, особливу увагу народних обранців Голова РСУ звернув на питання фінансового забезпечення судової влади. З його слів, практично відсутні кошти на забезпечення організаційної діяльності судів. І, якщо 2020 року суди зіткнулися з суттєвими проблемами у вересні-жовтні, то у 2021 році проблеми проявилися вже у січні.

"Найближче засідання Ради суддів України ми запланували на лютий місяць з тим, щоб бачити загальну картину по судовій системі і в матеріально-технічному стані, й у фінансовому, й у кадровому. Якщо ми не побачимо позитивних зрушень, то питання стоятиме руба, бо не можна допустити згортання правосуддя через неврегульованість фінансово-економічних питань судової влади", - наголосив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що до Ради суддів України масово надходять звернення від працівників апарату судів щодо грошового забезпечення.

"Я дуже вдячний Комітету, що ви підіймаєте цю проблему вже на початку року, бо якщо говорити про виплату заробітної плати, то бухгалтер мого суду мене поінформувала, що в січні місяці буде виплачено 80%, а 20% буде заборгованість, яка буде погашатися коштом майбутніх періодів. Я сьогодні спілкувався з колегами з Дніпропетровської області. Їм обіцяють в цьому місяці виплатити 45% заробітної плати працівникам апарату, з погашенням в наступному періоді, а суддям 25%. Ось де реальні цифри. І на цьому фоні найбільш кричущим залишається питання виплати заробітної плати працівникам апарату. Для прикладу: у 17 році середня заробітна плата становила – 18, 500 грн, в 19 році 18 тисяч 400 гривень, в 20-у ми вийшли на середню в 13 тисяч, а 21 рік ми починаємо з рівня заробітної плати, яку Мінфін доводить, а я в черговий раз хочу звернути на це увагу, у 8 тисяч 300 гривень. І навіть на те, щоб виплатити ці 8300 гривень, потрібно ще 300 мільйонів гривень", - сказав Богдан Моніч.

У своєму виступі перед парламентарями він наголосив, що за невиплатою заробітної плати працівникам апарату судів криється ще одна величезна проблема – відтік кваліфікованих кадрів.

"Сьогодні я спілкувався з головою Краматорського суду, з початку року там звільнилося чотири працівники апарату, цифра невелика. У Слов'янську суді, а це місто, хочу нагадати, яке було відбито у російського агресора, з початку року звільнилося 12 осіб. По Дніпропетровській області сьогодні, так само, спробував оперативно зібрати інформацію. Самарський районний суд - 17 осіб звільнилось, Кіровський районний суд міста Дніпра, минулого року звільнилось 10 осіб, в цьому році вже 15 подали заяви на звільнення. Ми не знаємо, як мотивувати працівників апарату судів, як їм пояснити, що впродовж попередніх років, вони отримували одні кошти, а фактично зараз вони мають розраховувати на заробітну плату, яка вдвічі або втричі менше ніж було раніше. Над цим питанням треба серйозно думати. Це не нормальна цифра 8300 гривень середньої зарплати. Тому що за цими середніми цифрами стоїть те, що хтось отримує 25, а хтось отримує 2 тисячі і так далі", - підкреслив Голова Ради суддів України.

Він також озвучив інформацію, що Міністерство фінансів України ставить питання, чому не скорочуються, наприклад, працівники апаратів судів в тих судах, у яких суддів не вистачає? Відповідь очевидна - ми потім просто не знайдемо кваліфікованих спеціалістів. Зі слів Богдана Моніча, практика вже показує, що, природнім, так би мовити, способом, люди вже готові до самоскорочення, бо заробітна плата у 8300 гривень не відповідає ні рівню їхніх знань, ні рівню навантаження, ні рівню відповідальності.

У підсумку обговорення і з огляду на важливість питання, Голова Комітету Андрій Костін запропонував внести зміни до Плану роботи Комітету на 5-у сесію і замість щоквартального заслуховування інформації про фінансову ситуацію у судовій владі її очільників заслуховувати щомісяця. "Міністерство фінансів, Вища рада правосуддя, Рада суддів України та Державна судова адміністрація України щомісяця доповідатимуть Комітету про фінансове забезпечення судової влади України", - наголосив Голова Комітету ВРУ з питань правової політики.

Пресслужба РСУ