Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.10.2021, 09:50

Богдан Моніч: «Рекомендації РСУ щодо особливого режиму роботи судів під час пандемії COVID-19 є чинними» Богдан Моніч: «Рекомендації РСУ щодо особливого режиму роботи судів під час пандемії COVID-19 є чинними»

З огляду на зростання кількості хворих на COVID-19, Голова РСУ Богдан Моніч звертає увагу на те, що Рекомендації РСУ щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, викладені в рішеннях №19 від 17 березня 2020 року та №63 від 30 жовтня 2020 року, є чинними і зборам суддів варто оперативно реагувати на ситуацію в регіоні, якщо він переведений до «червоної» зони карантину.

Нагадаємо, що Рада суддів України, ще в березні 2020 року, найпершою відреагувала на нові виклики, пов’язані з пандемією, та унормувала роботу судів на період карантину із забезпеченням безперервного доступу громадян до правосуддя.

Відтак, судам було рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу з громадянами щодо можливості відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ у режимі відеоконференції, припинити всі заходи, не пов'язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо), а також припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.

Ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи рекомендовано здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, а заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв'язку.

Щодо кількості судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня, то їх кількість, за рекомендацією Ради судів України, необхідно зменшити, а за можливості - здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження.

Рада суддів України також рекомендувала учасникам судових засідань надавати суду всі необхідні документи дистанційними засобами зв'язку: в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом.

Судам також рекомендовано організовувати онлайн трансляції засідань резонансних справ задля забезпечення реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення правосуддя та принципу гласності судового процесу, а пресслужбам судів своєчасно та детально анонсувати і висвітлювати перебіг судових засідань у резонансних справах на веб-сторінках судів, у соціальних мережах та забезпечувати он-лайн трансляцію судових процесів.

"Шановні колеги, суд – це установа, яка здійснює свою діяльність за будь-яких умов і карантин не є виключенням, тому дотримання рекомендацій та заходів безпеки є важливим кроком на шляху зупинення пандемії. Бережіть один одного, бо лише спільними зусиллями можна зупинити COVID-19", - закликав Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Довідково:


Пресслужба РСУ