Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.07.2020, 12:53

Богдан Моніч:"Суд – це установа, яка здійснює свою діяльність за будь-яких умов і карантин не є виключенням". Богдан Моніч:

29 липня 2020 року, в режимі відеоконференції відбувся круглий стіл:"Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки".
Представник Міністерства охорони здоров’я Ігор Кузін поінформував учасників заходу про релевантні рекомендації Головного державного санітарного лікаря України щодо роботи в офісних приміщеннях. В свою чергу представники Всесвітньої організації охорони здоров’я поділилися міжнародним досвідом стосовно організації роботи судів у світі у період пандемії коронавірусу.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч підкреслив, що ще в березні місяці Рада суддів звернулась до голів судів з рекомендацією запровадити особливий режим роботи на період карантинних заходів. Судам було рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу з громадянами щодо можливості відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами та можливість розгляду справу режимі відеоконференції, припинити всі заходи, не пов'язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо), а також припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.

Ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи рекомендовано здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, а заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв'язку. Щодо кількості судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня, то їх кількість, за рекомендацією Ради судів України, необхідно було зменшити, а по можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження.

Рада суддів України також рекомендувала учасникам судових засідань надавати суду всі необхідні документи дистанційними засобами зв'язку: в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом.

Голова РСУ також зауважив, що на початку загальноукраїнського карантину в судах були відсутні необхідні засоби індивідуального захисту працівників та суддів, прилади для температурного скринінгу та засоби дезінфекції, але вже зараз ця ситуація повністю виправлена.

"Наразі суди дійсно розглядають більшу частину справ в режимі відеоконференції і дотримуються всіх рекомендацій. Насправді дуже важливо, щоб загальні рекомендації виконували не тільки представники судової гілки влади, а й громадяни і учасники процесу, а найголовніше щоб не було випадків зловживань рекомендаціями," - підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

Участь у заході також взяли Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій, судді Верховного Суду України, інші представники державних органів та експерти міжнародних організацій, зокрема ініціатором проведення круглого столу "Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки" виступила Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні.

Довідково: Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року та допомагає державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом надання стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини. 


Пресслужба РСУ