Рада Суддів
України

uaUA enEN

17.05.2018, 13:53

Члени Ради суддів України відвідують суди Луганщини Члени Ради суддів України відвідують суди Луганщини

Сьогодні, напередодні свого засідання, члени Ради суддів України відвідали Сєвєродонецький, Лисичанський та Рубіжанський міські суди Луганської області. Розпочався візит з Сєвєродонецького міського суду де з роботою суду ознайомив голова Володимир Луганський. Він розповів, що зараз в суді працює із 15 всього 12 суддів, які за минулий рік розглянули 14511 справ та матеріалів. Тобто в середньому кожен з суддів розглянув за 2017 рік 1814 справ та матеріалів.

Сам суд знаходиться в орендованому приміщенні розміром 700 квадратних метрів. «Навіть якби працювали всі 15 суддів, це б не покращило ситуацію з суддівським навантаженням- судді просто завалені справами. Із захопленням Луганська, до Сєвєродонецька переїхали всі державні структури, установи, організації. Майже вдвічі зросла кількість населення. Місто стало обласним центром, а кількість суддів не додалася, а навпаки зменшилась.» - каже голова суду Володимир Луганський. Суддя Тамара Журавель, яка слухає цивільні та адміністративні справи, зауважила, що найбільша кількість справ стосується встановлення факту смерті людей на непідконтрольних територіях. «В нас всього три зали судових засідань, а справ дуже багато. Іноді нам доводить слухати справи в кабінетах» - сказала суддя.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України Ігор Савенко розповів членам Ради суддів України про стан забезпечення приміщеннями. «Ми знаємо, що катастрофічно не вистачає приміщень і робимо все, що в наших силах. Міська влада передала територіальному управлінню приміщення, але не передала землю. Депутати "забули" передати землю. А без документів на землю не можна розпочати прибудову нового корпусу, щоб могло стати вирішенням існуючої ситуації» -обурюється Ігор Олександрович.

"Я вражена відданістю Сєверодонецьких суддів своїй професії і своїй землі. Працюючи у таких складних умовах, вони здійснюють правосуддя сумлінно і без страху, часто наражаючись на небезпеку хоча б через те, що виносять вироки терористам і воєнним злочинцям " - каже про колег членкиня Ради суддів Людмила Дьомич.

Не набагато краща ситуація і в Рубіжанському міському суді Луганської області, де також не повністю заповнені суддівські вакансії, а за минулий рік було розглянуто 4368 матеріалів та справ.

«Ми будемо доповідати про все побачене нашим колегам, завтра під час засідання Ради. Працювати в таких умовах і з таким навантаженням дуже складно. Я дякую своїм колегам за їх відданість справі та пишаюсь тим, що познайомився з ними.» - поділився враженнями Віктор Маслов, член Ради суддів України, суддя Тростянецького районного суду Сумської області.

Прес-служба РСУ