Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.05.2017, 14:21

Чому суд при обранні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту встановлює заставу? Чому суд при обранні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту встановлює заставу?

Останим часом у засобах масової інформації та з вуст осіб, які покликані здійснювати досудове слідство у кримінальних провадженнях, лунають  звинувачення на адресу суддів про необґрунтоване обрання запобіжного заходу у вигляді застави у справах, яки мають великій суспільний резонанс.

За положеннями статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п’ятою статті 176 цього Кодексу.

Частина друга статті 183 зазначає, що за загальним правилом, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, однак встановлює виключення з цього правила.

При цьому, у частини третій цієї норми зазначено, що при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою суддя зобовязанний  визначити розмір застави.

Такі положення кримінально-процессуального законодавства було застосовано з огляду на Конвенцію про права людини та осноположних свобод задля дотримання права громадянина на свободу та особисту недоторканність, оскільки свобода, життя та здоровья людини є найвищої цінністю. А також для покращення умов утримання людей за рахунок, зокрема, і зниження кількості утриманих, оскільки Уповноважений з прав людини та Європейський суд з прав людини неодноразово дорікав України про нелюдські умови утримання.

Прикро, що суспільство вводиться в оману щодо положень кримінально-процессуального законодавства та наслідків застосування такого запобіжного заходу як тримання під вартою. Прикро, що до цього часу, незважаючи на події останіх років, свобода та недорканність людини не стала найвищої цінністю.

Більш детально про обрання запобіжного заходу у вигляді застави читайте у статті "Чому суд "відпускає" підозрюваного під заставу?" Андрія Іванова, судді місцевого суду Перевальського району, Луганської області, слідчого судді, яка була опублікована на сайті "Української правди".

Прес-центр судової влади