Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.03.2021, 11:39

Делегати з’їзду заслухали інформацію про діяльність ДСА України Делегати з’їзду заслухали інформацію про діяльність ДСА України

Делегати XVІІІ чергового з'їзду суддів України заслухали інформацію .Т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Людмили Гізатуліної про діяльність, зокрема, організаційне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади.

Т.в.о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна надала детальну інформацію із зазначених тем, акцентувавши увагу на найбільш чутливих та проблемних питаннях.

"Державна судова адміністрація України у 2020 році в надскладних умовах з колосальним дефіцитом фінансових ресурсів здійснювала організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених Законом України "Про судоустрій і статус суддів", – наголосила Людмила Гізатуліна.

Щодо фінансового забезпечення діяльності судів, а саме відсутність коштів у судах на різні потреби, то Людмила Гізатуліна зазначила, що у 2020 році його рівень не відповідав потребам забезпечення належного здійснення правосуддя та складав всього 60%.

У 2020 році 91% бюджетних призначень було спрямовано на оплату праці та нарахування на неї (у 2019 році- 80%). На видатки розвитку направлено 226,2 млн грн або лише 1% бюджетних призначень. На оплату комунальних послуг і енергоносіїв спрямовано також лише 1% бюджетних призначень 2020 року.

З її слів збільшення соціальних видатків обумовлено збільшенням розміру суддівської винагороди, що не враховано Міністерством фінансів України при формуванні граничних обсягів видатків на 2020 рік відповідно до підпункту 4 пункту 24 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

«Фонд суддівських винагород у 2020 році становив 6 млрд 351,9 млн грн, що на 42% більше (1 млрд 874,2 млн грн) більше ніж у 2019 році (4 млрд 477,7 млн грн). Середній розмір суддівської винагороди у 2020 році становить 105,6 тис. грн, що на 32,1 тис. грн, або близько 44%, більше ніж у 2019 році. Натомість, середня заробітна плата працівників апаратів порівняно з 2019 роком судів зменшилась на 3 421 гривню або 18,6 %.І це при тому, що впродовж 2020 року для забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів судів були збільшені бюджетні асигнування судів:

- за рахунок нерозподілених коштів для новопризначених суддів, в сумі 1 млрд 629,9 млн грн;

- за рахунок економії у Служби судової охорони, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Національної школи суддів України в сумі 78,2 млн грн;

- за рахунок понадпланових надходжень до спеціального фонду державного бюджету від сплати судового збору – на суму 112,6 млн гривень. У квітні 2020 року до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" внесені зміни та збільшено бюджетні призначення на 1 млрд 077,7 млн гривень. Але, на жаль, це не вирішило питань дефіциту нарахувань на фонд оплати праці та дефіциту видатків споживання на здійснення судочинства» - підсумувала Людмила Гізатуліна.

Т.в.о. Голови ДСА України зазначила, що для врегулювання проблемних питань з фінансуванням судової влади, ДСА України тісно співпрацює з парламентським Комітетом з питань правової політики, Міністерством фінансів України та іншими органами державної влади та суддівського врядування, задля забезпечення фінансової стабільності і незалежності судової влади.

Також Людмила Гізатуліна детально відповіла на запитання делегатів з’їзду.

З інформацією т.в.о. Голови ДСА України про діяльність ДСА України, зокрема, організаційне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади можна ознайомитись тут

Трансляцію виступу т.в.о. Голови ДСА України можна переглянути на YouTube – каналі РСУ

Преслужба РСУ