Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.10.2018, 13:56

​Дводенний семінар з питань суддівської етики для членів Ради суддів України розпочав роботу в Києві ​Дводенний семінар з питань суддівської етики для членів Ради суддів України розпочав роботу в Києві

Семінар має за мету ознайомити членів РСУ з кращими міжнародними практиками щодо експертних висновків у разі наявності етичних дилем у суддівській практиці та врегулюванню конфлікту інтересів, обговорити актуальні в Україні питання зі сфери суддівської етики та шляхи їх вирішення і, що головне, сприяти покращенню навичок членів Ради суддів України у підготовці консультативних висновків при вирішенні питань навколо конфлікту інтересів. 

Організатори семінару, а це Рада суддів України та Програма USAID "Нове правосуддя", переконані, що отриманні під час семінару знання і навички дозволять ефективно попрацювати над оновленням українського Кодексу суддівської етики та Коментаря до нього. Голова Ради суддів України Олег Ткачук, вітаючи колег, зазначив, що за порушення правил морально-етичної поведінки суддями та працівниками апарату судів, суспільство виставляє справедливі претензії, які необхідно враховувати, а що найголовніше - не допускати і запобігати.

"Громадянське суспільство має до суддів, працівників апарату судів, судової влади загалом дуже високі морально-етичні вимоги. Йому потрібні моральні авторитети  в кожній сфері життя і судова - не виняток. Тому, ми маємо працювати з суддівською спільнотою так, аби жодним разом не затоптати ті густоростучі паростки довіри людей до представників органів та установ системи правосуддя. У цьому зв'язку, оновлення Кодексу суддівської етики та Коментаря до нього, затвердження нових правил поведінки для працівників апарату суду, де чітко прописані вимоги та рекомендації, досвід міжнародних партнерів та колег, дозволить нам створити свої українські стандарти як для поведінки, так і роботи", - наголосив Олег Ткачук.

З цим погодились й американські колеги - Олександр Піскун - керівник програми розвитку демократії та врядування Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID  в Україні та Девід Вон - керівник Програми USAID "Нове правосуддя". 

Зокрема, пан Девід Вон зазначив, що Програма "Нове правосуддя" й надалі спільно з Радою суддів України працюватиме над компонентом врегулювання конфліктів інтересів та над розробкою стандартів роботи суду. Зокрема, він зазначив, що коли зростання довіри громадян до судової влади стає незворотнім процесом, це є найбільшим свідченням утвердження демократичних цінностей.

Відтак, у перший день роботи семінару, його учасники ознайомились із загальним оглядом діяльності Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, який представив голова Комітету Єгор Краснов. 

"Фактично, українська судова влада тільки в останні роки почала серйозно замислюватися над багатьма питаннями. Що таке суддівська етика? Чим вона вимірюється? Як зробити так, щоб не порушувати її стандарти? За кордоном, в країнах з усталеними правовими традиціями, питання розуміння та дотримання суддівської етики здебільшого давно вирішене. А нам потрібно ще багато над цим працювати і вчитися", - сказав Єгор Краснов, запрошуючи усіх до активної роботи.

Зокрема, сьогодні, досвідом запобігання конфлікту інтересів та впровадження стандартів суддівської етики з Радою суддів України ділилися федеральний суддя з питань банкрутства округу штата Юта, член Комітету з питань Кодексів поведінки Суддівської конференції США Вільям Турман та доктор права, експерт з питань антикорупційної політики та конфлікту інтересів Тілман Хоппе.

Спільно з ними члени Ради суддів України аналізували практичні кейси із врегулювання конфлікту інтересів, знайомилися з найкращими практиками підготовки консультативних висновків з питань суддівської етики, писали висновки по етичній дилемі.

Прес-служба РСУ