Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.08.2020, 06:38

Єгор Краснов: "Електронний суд" потребує не лише технологічного вдосконалення, а й правового" Єгор Краснов:

Другий день роботи VIII Міжнародного судово-правового форум розпочався сесією "Правосуддя онлайн". Її учасниками були народні депутати України Роман Бабій і Тарас Тарасенко, Єгор Краснов – член Ради суддів України, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Сергій Чорнуцький – заступник Голови ДСА України, Івар Талло, експерт Проекту Європейського Союзу "Право-Justice", Денис Бугай, партнер ЮК VBPARTNERS, Олена Сукманова, партнер SayenkoKharenko, Дмитро Таранчук, директор із правового забезпечення АТ "Фармак". Модерували дискусію Лариса Швецова, член Вищої ради правосуддя та Юрій Моісеєв, радник юридичної компанії L.I.Group.

До обговорення були заявлені теми: "Електронний суд"- очікування та реальність"; як впроваджується ЄСІТС; "Карантинні виклики українського правосуддя; досвід дистанційних судових слухань.

Щодо "Електронного суду", то як зазначив заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, на сьогодні він функціонує у базовому технічному функціоналі. До нього підключені всі місцеві загальні суди, долучений Касаційний адміністративний та Касаційний господарський суди у складі ВС, а сама система на початку 2020 року була доопрацьована з урахуванням зауважень і побажань користувачів, вийшло основне оновлення, було виправлено всі проблемні моменти і з 1 червня 2020 року "Електронний суд" працює вже у дослідній експлуатації.

Заступник Голови ДСА України також зазначив, що другий онлайн сервіс, поштовхом до реалізації якого стали карантинні обмеження – це онлайн зв'язок поза межами судів. За чотири місяці карантинних обмежень за допомогою цього сервісу вже проведено більше 20 тисяч судових засідань поза межами суду, а всього в ньому зареєстровано близько 14 тисяч користувачів. 

Загалом, усі ці сервіси створюються з єдиною метою – забезпечення всебічного і повного доступу громадян до правосуддя, а також задля оптимізації роботи судів, суддів та інших представників правничих професій.

І саме "Електронний суд", на думку члена Ради суддів України, судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгора Краснова, зможе вирішити багато проблем, які стосуються документообігу суду та спростять доступ до правосуддя.

"Із повноцінним запровадженням "Електронного суду" не потрібно буде пересилати десятки томів справ з одного суду в інший, відпаде залежність від поштових послуг, сторонам не потрібно буде годинами простоювати в чергах в канцелярії судів, розгляд справ в судах помітно пришвидшиться, а знайомитись з матеріалами справами стане простіше, бо це можна буде робити з робочого місця або навіть з дому", - переконаний Єгор Краснов.

Разом з тим він вважає, що на даному етапі реалізації системи, в повному обсязі вона не зможе запрацювати найближчих два роки і на це є об'єктивні причини, які, в першу чергу, пов'язані з відсутністю належного фінансування. На його думку не сприяє її реалізації і зміна концепції ЄСІТС. Якщо попередня передбачала застосування повністю "хмарних" технологій, то зараз вирішили зосередитись на змішаному принципі побудови, оскільки в Україні ще немає гарантованого і, головне, надійного Інтернет покриття територій.

"Стосовно ідеї модульного впровадження ЄСІТС, то вона позитивна й РСУ її підтримує. Але якщо ми комплексно не вирішимо питання технічного забезпечення судів і суддів засобами зв'язку, не надамо можливості навчання працівників судів, не ліквідуємо кадровий суддівський голод, не врегулюємо фінансові питання, то ми знову можемо отримати негативний результат", - вважає Єгор Краснов.

Єгор Краснов також висловив думку щодо запровадження сервісу офіційних електронних поштових адрес. На його думку наявність такого сервісу дозволить, нехай у "пожежному" варіанті вирішити проблемні питання, а це – відправка процесуальних електронних документів сторонам.

"Ідея добра, потрібна, але вона вже запізнюється. Хотілось би, щоб вона була реалізована набагато раніше. Але тут є певні ризик, які я б хотів озвучити. Це питання кібербезпеки. Адже ми знаємо, що 60% усіх інфікувань відбувається через пошту, тому питання - чи буде такий сервіс безпечним? Наступна проблема – це затрати на реалізацію такого поштового сервісу. Наші суди за рік приймають близько чотирьох мільйонів рішень, відповідно адміністрування такої кількості рішень вимагає величезних технічних засобів та грошей. Уявіть собі, ми маємо чотири мільйони рішень і десять реципієнтів, яким ми маємо відправити скановану копію такого рішення, відповідно у нас вже є 40 мільйонів документів, які мають десь зберігатися, а це вже додаткові видатки на обслуговування збереження і т.д. Це теж питання, які потребують детального обговорення й ефективних рішень", - переконаний Єгор Краснов.

Зважаючи на всі переваги "Електронного суду", у підсумку свого виступу Єгор Краснов висловив і позицію Ради суддів України щодо цього питання. Вона полягає в тому, що на даному етапі розвитку інформаційно-цифрових технологій громадянам треба залишити і можливість користування традиційними способами комунікації з судом. Тобто, повинен бути вибір: чи надсилати документи в суд поштою, чи за допомогою електронного суду.

""Електронний суд" потребує не лише технологічного вдосконалення, а й правового. Тому, у гарантуванні безперешкодного доступу громадян до правосуддя ми маємо пам'ятати про тих, хто живе у віддалених районах, де є певні питання з Інтернет покриттям. Прогрес цифровий і прогрес у забезпеченні доступу громадян до правосуддя мають бути взаємокоректними", - наголосив Єгор Краснов.

Пресслужба РСУ