Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.11.2017, 12:39

"Електронний суд" - вчимося у перших

Представники Ради суддів України, заступник Голови Богдан Моніч та голова Комітету з питань комунікації (в тому числі зі ЗМІ) Олександр Сасевич, на тижні що минув, взяли участь у правничих заходах, які були організовані Громадською асоціацією "Асоціація слідчих суддів України". 

Зокрема, 24 листопада, у Київському районному суді Одеси вже вдруге пройшло навчання суддів та працівників апаратів судів з різних областей України за програмою "Електронний суд". Захід проводився громадською організацією "Асоціація слідчих суддів України" за підтримки проекту USAID "Нове правосуддя".

Нагадаємо, перший захід відбулася 3 листопада, тоді  суд, для знайомства з електронним судочинством, відвідали гості з Одеської, Черкаської, Миколаївської та Херсонської областей. Цього разу до Одеси завітали служителі Феміди і працівники апаратів судів з Хмельницької, Волинської, Чернівецької та Тернопільської областей.

Як розповів голова Київського районного суду Сергій Чванкін, 8 грудня Південну пальміру відвідає третя група гостей: із Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Полтавської областей.

Голова Київського суду підкреслив, що електронне судочинство - це напрямок, в якому потрібно регулярно вдосконалюватися. "З 1 липня 2018 року всім судам України доведеться працювати в електронному судочинстві, тому наше завдання - пом'якшити початок цього процесу і підготувати колег, - сказав Сергій Чванкін. - Ми щодня отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням - що таке "Електронний суд", як він функціонує. Тому ми і хочемо допомогти колегам, поділитися досвідом з чого потрібно починати, як налагоджувати контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами".

Жваве обговорення та схвальні відгуки отримала презентація наукового експерта проекту, доктора юридичних наук Неллі Голубєвої, яка розповіла учасникам навчання про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду. Доповідач детально окреслила всі процесуальні та практичні аспекти роботи «Електронного суду». Неллі Голубєва під час виступу пояснила присутнім, які зміни чекають на судову систему після набрання чинності новими кодексами. Вона підкреслила, що на відміну від інших європейських держав, де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні за задумом авторів кодексу, цей процес повинен пройти швидко і одночасно в судах всіх юрисдикцій.

Член Ради суддів, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич висловив думку, що процес впровадження "Електронного суду" в Україні займе чимало часу і сил, оскільки країна велика, а усі регіони відрізняються за рівнем розвитку та підготовки. "Проте, це не означає, що ми маємо сидіти склавши руки. Ми маємо вчитися і переймати досвід у тих, хто вже зумів налагодити цей процес, у нашому випадку, це колектив Київського районного суду міста Одеси на чолі з головою Сергієм Чванкіним", наголосив Олександр Сасевич. Разом з тим він зазначив, що старт електронному судочинству, задовго до впровадження нових процесуальних кодексів, своїм рішенням дала Рада суддів України.

Вже 25 листопада відбулося засідання Громадської організації "Асоціація слідчих суддів", присвячене триріччю заснування організації. Тема заходу: "Вдосконалення законодавства як чинник якісних змін у судочинстві". 

Засідаення пройшло у форматі панельних дискусій:
1.Чи потрібно надати право законодавчої ініціативи ВРП, ВККС, Раді суддів України , Верховному Суду?
2. Вдосконалення кримінального, кримінально-процесуального законодавства:
• щодо обшуків;
• щодо причетності до злочину.
3. Судова реформа: відбулась, відбувається чи ще не починалась?

За інформацією прес-служби суду

Прес-служба РСУ