Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.10.2020, 11:31

Етика й естетика Кодексу суддівської етики Етика й естетика Кодексу суддівської етики

"Ми маємо виважено і обережно підходити до питання оновлення Кодексу суддівської етики, застосовувати еволюційний, а не революційний підхід, - зазначає член Ради суддів України Єгор Краснов. - Ми напрацювали певні зміни практично до кожної зі статей. Деякі зміни мають кардинальний характер, інші — уточнюючий".

Рада суддів України працює над оновленням Кодексу суддівської етики (Кодекс) та Правил поведінки працівників апарату суду (Правила, у діючій редакції Правила поведінки працівника суду). Робота ведеться ретельна, адже від дотримання цих "добровільнопримусових" правил поведінки суддями і працівниками апарату суду безпосередньо залежить авторитет українського правосуддя. Обидва документи перебувають на стадії обговорення у суддівській спільноти.

Деталями процесу оновлення з газетою "Судовий вісник"  поділився суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов.

— Пане Єгоре, чим обумовлена необхідність оновлення Кодексу суддівської етики? 

— Процес оновлення Кодексу суддівської етики і Правил поведінки працівників апарату суду стартував ще у 2018 році на одному із засідань Ради суддів України. Правила, нагадаю, були розроблені ще у 2009 році, а Кодекс затверджений З’їздом суддів України у 2013-му. Необхідність осучаснення обох документів, приведення їх у відповідність до реалій сьогодення назріла вже давно. Кодекс затверджується найвищим органом суддівського самоврядування — З’їздом суддів України, тому його "вага" більша. Це певна добровільна декларація суддівської спільноти взяти на себе додаткові обов’язки, усвідомлюючи свою роль та відповідальність перед суспільством. Деякі статті Кодексу застаріли (наприклад, щодо участі народних засідателів), а інші потребують точкових змін. Над цим ми й працюємо.

Повний текст інтерв'ю можна прочитати тут 

Пресслужба РСУ