Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.01.2018, 12:32

Гендерна чутливість у діяльності судової влади: з 5800 суддів - жінок більшість Гендерна чутливість у діяльності судової влади: з 5800 суддів - жінок більшість

Рада суддів України, як організатор заходу, спільно з Програмою USAID "Нове правосуддя"  та Проектом ООН-Жінки "CEDAW в дії" провели засідання експертної групи з питань ґендерної рівності в діяльності установ судової влади та при відправленні правосуддя. Під час заходу було презентовано проекту Індексу ґендерної чутливості в діяльності судової влади, який є інструментом виміру прогресу інтеграції принципу рівних прав, обов’язків і можливостей жінок і чоловіків у судовій системі; апробовано Індекс експертною групою для визначення показників за Індексом, та обговорено напрацювання відповідних планів дій для покращення ситуації. 

До складу робочої групи запрошені судді, адвокати, представники РСУ, Державної судової адміністрації, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій, проектів міжнародної технічної допомоги, що сприяють впровадженню судової реформи, та Міністерства юстиції.

Від імені Ради суддів України членів експертної групи привітав заступник Голови Богдан Моніч. Він зазначив, що в контексті сучасних соціально-економічних перетворень, вирішення питань гендерного рівноправ’я набуло чіткого окреслення у різних сферах життєдіяльності і судова влада не виняток. На його думку, співвідношення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок у судовій владі впливають, в першу чергу, на дотримання принципу верховенства права. "Тривалий час, суддівська професія вважалася, головно, чоловічим видом діяльності, однак останнім часом тенденція стрімко змінюється. Свідчення цьому -  склад суддівського корпусу України: з майже 5800 суддів, три тисячі складають жінки і дві вісімсот - чоловіки, тож можна говорити, що судова влада в Україні має жіноче обличчя", - сказав Богдан Моніч.

Разом з тим, судді, які представляли Раду суддів України, а це Людмила Волкова - суддя Харківського окружного адміністративного суду, модератор засідання, Олександр Сасевич - суддя Львівського окружного адміністративного суду, Іван Колісник - суддя господарського суду Дніпропетровської області, зазначали, що розуміння ґендеру, як соціальної  конструкції, що визначає різницю між повноваженнями, ролями та обов'язками жінок і чоловіків у суспільстві, потрібно починати змінювати з, власне, самого суспільства. Найперше, потрібно підвищувати обізнаність жінок із міжнародними стандартами у сфері захисту від гендерної дискримінації, адже жінка часто не розуміє, що її права було порушено, особливо якщо йдеться про випадки дискримінації. А щодо роботи суддів і представників юридичної професії, то вони мають ідентифікувати ті випадки, коли порушення прав та законних інтересів жінки стає наслідком дії дискримінаційних положень законодавства або гендерно нейтральних законодавчих актів, які на практиці призводять до дискримінаційних наслідків. 

За підсумками засідання було розроблено заходи щодо покращення рівних можливостей чоловіків і жінок в управлінні органами судової влади та доступі до правосуддя.

Прес-служба РСУ