Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.09.2021, 11:27

Голова Ради суддів: Категорично заперечую, що ми шантажуємо нардепів і блокуємо реформу Голова Ради суддів: Категорично заперечую, що ми шантажуємо нардепів і блокуємо реформу

Голова Ради суддів Богдан Моніч заперечує твердження, що Рада блокує судову реформу і шантажує депутатів. Він пояснив у коментарі LIGA.net, що Раду суддів не влаштовує роль делегатів від суддівського співтовариства в Етичній раді – одному з ключових органів судової реформи, який перевіряє доброчесність кандидатів до Вищої ради правосуддя (ВРП) і його чинних членів.

"Я категорично відкидаю заяви про те, що Рада суддів шантажує нардепів і блокує судову реформу. Ми стоїмо навпаки на позиції до впровадження цих двох законів (про реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і ВРП. - Ред.)",- сказав очільник органу суддівського самоврядування.

Богдан Моніч сказав, що Рада суддів вирішила звернутися до нардепів з проханням змінити закон про ВРП, оскільки "побоюється", що делегати від судової спільноти не матимуть реального значення в Етичній раді.

Щоб пояснити, він провів паралель: у законі про ВККС міжнародним експертам для прийняття рішення треба отримати хоча б один голос делегата від суддів – у разі рівності голосів перевага буде у міжнародних експертів. У законі про ВРП такої вимоги фактично немає, стверджує Голова Ради суддів України.

"У законі про ВРП фактично записана така схема роботи, коли засідання Етичної ради вважається правомірним навіть за присутності двох членів з шести. Для ухвалення рішення також треба два голоси міжнародних експертів. Тобто фактично йдеться не про переважну роль міжнародних експертів, а про монопольну ", – говорить голова Ради суддів.

Моніч також заявив, що Рада суддів "не змогла" обрати членів Етичної ради протягом місяця (встановленого законом терміну), оскільки серед кандидатів, яких він міг би рекомендувати "не виявилося охочих йти працювати до Етичної ради".

Моніч вважає, що так відбувається, оскільки делегат від суддів "не матиме жодного впливу в Етичній раді взагалі".

Він має сумніви, що за чинної схеми розподілу голосів у Етичній раді Рада суддів "взагалі зможе обрати туди делегатів". За його словами, Раді суддів допомогло б визначитися зі своїми представниками в Етичній раді, якщо для ухвалення рішень у ньому потрібен був би голос хоча б одного делегата від суддів, нехай і з перевагою міжнародних експертів.

"Тому ми звернулися до нардепів, щоб все-таки вони вдосконалили цей закон. Я не розумію, з якого моменту звернення має вигляд шантажу... Ми розраховуємо, що парламент до нас дослухається. Якщо це буде зроблено, то це значно прискорить обрання кандидата до Етичної ради. І більш якісні кандидати зможуть подати нам документи", – вважає Моніч.

Повний текст читайте за посиланням на LIGA.net