Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.11.2017, 14:27

"Голос України" опублікувала зміни до процесуальних кодексів

У газеті "Голос України" від 28 листопада 2017 року офіційно опубліковано Закон України № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів"

У новій редакції викладено Цивільний процесуальний кодекс, Господарський процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства.

Також внесено низку змін до Кримінального процесуального кодексу та ще декількох законів.

Передбачається, що нові процесуальні кодекси наберуть чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму, зазначає "Українське право".

А от деякі зміни до Закону "Про судоустрій і статус суддів" наберуть чинності вже 29 листопада. Зокрема, це зміни до статті 82, якими передбачається, що у випадку реорганізації або ліквідації суду його судді можуть бути переведені поза конкурсом до суду того самого або нижчого рівня.

Також зміни внесено і до статті 106 про підстави дисциплінарної відповідальності суддів. Так, підставою для дисциплінарної відповідальності суддів вважатиметься умисне або внаслідок грубої недбалості допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав людини і основоположних свобод або інше грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків.

У Законі про судоустрій закріплюється, що Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування та діє як виконавчий орган з’їзду суддів України. 

Законом також, зокрема, передбачено створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Встановлюється, що в судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, їх органах та підрозділах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Вона забезпечує обмін документами в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь сторін процесу у судових засіданнях в режимі відеоконференції. Визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Системою у порядку, визначеному Кодексами (автоматизований розподіл справ). Вона також забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Системи, зазначають журналісти інформаційного агенства УНІАН.

За інформацією з відкритих джерел

Прес-служба РСУ