Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.07.2020, 05:37

Голова Ради суддів України Богдан Моніч прокоментував ситуацію навколо ОАСК Голова Ради суддів України Богдан Моніч прокоментував ситуацію навколо ОАСК

Голова Ради суддів України Богдан Моніч прокоментував інформаційному агентству "РБК-Україна" ситуацію навколо ОАСК, що виникла після оприлюднення НАБУ так званих записів телефонних розмов голови ОАСК та суддів суду.

Нагадаємо, у Національному антикорупційному бюро заявили, що повідомили про підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку та ще шести суддям. За версією НАБУ всі вони підозрюються в створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.

Також правоохоронці оприлюднили записи розмов з кабінету Вовка. Рік тому частина цих матеріалів уже була озвучена і викликала значний резонанс у суспільстві. 

Відреагував на ситуацію та прокоментував її і Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

"Одним з найголовніших завдань, що стоять перед Радою суддів України є забезпечення умов для здійснення незалежного правосуддя. Досягти внутрішньої та зовнішньої складових цієї незалежності – це забезпечити умови для здійснення справедливого судочинства, незалежно від будь яких політичних процесів, заяв або намагань вплинути на діяльність суду.

Заклики представників громадськості про ліквідацію ОАСК є такими, що не ґрунтуються на безспірно доведених фактах, а тому є неправовими.

Наразі ми маємо тільки інформацію, яку оприлюднило НАБУ. Достовірність цієї інформації має бути підтверджена відповідними доказами, а винуватість осіб, які у ній фігурують, може бути встановлена виключно вироком суду, який набрав законної сили.

Подібна інформація вже оприлюднювалась раніше близко року тому і нанесла непоправного удару по репутації органів судової влади та судів. З того часу мені невідомо, щоб в межах будь-якого кримінального провадження відповідні справи були спрямовані до суду, щоб комусь була пред'явлена підозра чи обвинувачення.

Натомість через рік ми бачимо відеоролик, який оприлюднює чергову порцію "сенсаційних матеріалів".

В той же час голова ОАСК та Голова ДСА України заявили про те, що жодної підозри їм вручено не було та жодних неправомірних дій вони не вчиняли.

З огляду на це, ми закликаємо правоохоронців у своїх діях дотримуватися вимог законності, презумпції невинуватості та утриматися від різного роду інформаційних вкидів з метою нагнітання недовіри до судової гілки влади.

Завданням Національного антикорупційного бюро України є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці, а також вжиття інших передбачених законом заходів щодо протидії корупції.

Завданнями ж кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Публікація різних відеороликів до таких завдань не належить.

Вважаю, що такі деструктивні дії не лише негативно впливають на авторитет українських судів та суддів, а і зрештою ставлять під сумнів можливість виконання особами, які ці ролики публікують, покладених на них завдань" - підсумував Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

З повним текстом публікації на "РБК-Україна" можна ознайомитись тут

Пресслужба РСУ