Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.11.2017, 14:51

Голова Ради суддів України не виключає, що загалом буде рекомендовано з'їзду 9 кандидатів на посаду судді КСУ Голова Ради суддів України не виключає, що загалом буде рекомендовано з'їзду 9 кандидатів на посаду судді КСУ

Сьомого листопада відбувся брифінг Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко за підсумками розгляду Радою суддів України питання про надання рекомендацій кандидатам на посаду судді Конституційного Суду України.

Валентина Сімоненко зазначила, що відповідно до статті 12 Закону України "Про Конституційний Суд України", який ВРУ прийняла 13 липня 2017, підготовку питання щодо розгляду на конкурсних засадах кандидатур на посаду судді Конституційного Суду з’їздом суддів України здійснює Рада суддів України.

За підсумками засідання Ради суддів України, що відбулося 2-3 листопада 2017 року, рекомендації отримали 6 кандидатів з 18 претендентів. "Вже визначені перші кандидати, які будуть включені до списку... Вони будуть претендувати на одну вакансію, яку з'їзд суддів має заповнити. 18 претендентів, які подали документи, стали учасниками конкурсу. Рішенням Ради суддів визначено поки що 6 кандидатів, які будуть включені до списку і рекомендовані з'їзду на призначення на посаду судді Конституційного суду", - сказала голова Ради суддів.

Разом з тим, Валентина Сімоненко зазначила, що наразі відкладено питання ще стосовно трьох кандидатів, які подали документи на посаду судді КСУ, до завершення спецперевірки. "Якщо ці троє кандидатів пройдуть спецперевірку, то я не виключаю, що загалом буде рекомендовано з'їзду 9 кандидатів", - уточнила вона.

Станом на 7 листопада 2017 року, після спецперевірок, рекомендовано на посаду суддів КСУ таких кандидатів: суддю Верховного суду України Василя Гуменюка, суддю Київського окружного адміністративного суду Андрія Леонтовича, суддю Апеляційного суду Львівської області Романа Савуляка, суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Чумака, голову Апеляційного суду Запорізької області Віктора Городовенка та суддю Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Крижановського.

Валентина Сімоненко також уточнила, що на позачерговий з'їзд суддів обрано 322 делегати.

"Отже, для того, щоб бути призначеним на посаду судді КСУ потрібно більше ніж 161 голос", - сказала голова Ради суддів України, відповідаючи на питання, скільки голосів потрібно для обрання суддею КСУ.

Нагадаємо, що на даний час у Конституційному Суді України звільнилася одна посада судді за квотою з'їзду суддів України. Суддю на цю посаду вибиратимуть делегати XIV позачергового з'їзду суддів України, який продовжить свою роботу після перерви 13 листопада 2017 року за адресою: м. Київ, вул.. Алея Героїв Небесної Сотні,1, (Жовтневий палац). Початок роботи з'їзду о 10 годині ранку. 

Прес-служба РСУ